BiH
71

Pronađen novi donator: Uskoro nastavak izgradnje sjedišta Rijaseta na Kovačima

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Islamska zajednica u BiH ostaje pri odluci da sjedište reisu-l-uleme i centralnih organa Islamske zajednice bude na Kovačima, ali zgrada koja je u izgradnji neće imati rezidencijalni, već administrativni karakter. Novi donator je pronađen, a i radovi bi uskoro trebali biti nastavljeni.

"Mi smo prije određenog vremena donijeli odluku da prostorije koje su planirane kao rezidencijalne prenamjenimo u administrativne. Sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe će nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom", kaže za Klix.ba Bilal Memišević, šef Odjela za ekonomske poslove Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine. Gradilo se dvije godine, a onda je nestalo novca i sve je stalo.

Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Nakon mjeseci u kojima je bila u potpunosti obustavljena izgradnja zbog nedostatka novca, u posljednje vrijeme rađeno je s arhitektima na preprojektovanju kako bi se zgrada prilagodila novim potrebama.

"Taj posao privodimo kraju, kao i razgovore s potencijalnim donatorom za nastavak izgradnje objekta", kaže Memišević.

On napominje da će javnost u roku od dva mjeseca biti obaviještena ko je novi donator koji će finansirati dovršetak izgradnje.

U objekat je do sada uloženo blizu 2,5 miliona KM, a za završetak radova potrebno je još najmanje 10 miliona KM.

Najveći vakif (donator) do sada je Muammar Gaddafi, odnosno država Libija. Nakon Gaddafija, najveći vakifi su domaći privrednici među kojima su Nihad Imamović, Edin Arslanagić, Nedim Čaušević, Muhamed Granov, Nijaz Orman, Fahrudin Radončić, Redžo Bekto, Selver Oruč i mnogi drugi.

Gaddafi je obećao 5 miliona eura, a cijeli kompleks je trebao nositi njegovo ime. No, nakon njegove smrti radovi su u potpunosti obustavljeni.