Kamena ljudska stopa?
0

Pronađen novi artefakt u Dolini piramida

Sarajevo-x.com
Iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" danas su nam poslali fotografiju još jednog artefakta koji je pronađen u Bosanskoj dolini piramida. Radi se o, kako kažu iz Fondacije, kamenoj ljudskoj stopi. Da li se radi o artefaktu ili ne, prosudite sami.

Kako ističu iz Fondacije, oblast istraživanja Bosanske doline piramida obuhvata 20 kvadratnih kilometara i obuhvata kompleks od pet piramidalnih gradevina u Visokom, kamene strukture u mjestu Gornja Vratnica četiri kilometra udaljenom od piramida i mrežu podzemnih tunela koji se protežu ispod čitave doline.

Prilikom arheoloskih istraživanja u mjestu Gornja Vratnica, na dubini od jednog metra ispod površine, na terasi sastavljenoj od kamenih blokova koji imaju istu teksturu kao i blokovi na Bosanskoj piramidi Mjeseca, pronađen je dosada najznačajniji artefakt koji najvjerovatnije pripada graditeljima ovih struktura, smatraju u Fondaciji.

Kako je navedeno u saopštenju Fondacije, riječ je o kamenoj ljudskoj stopi dugačkoj 36 cm koja jasno prikazuje anatomiju stope s pet nožnih prstiju, a ovaj artefakt je izrađen u kamenu pješčaru.

"Nesumnjivo je da se radi o visokokvalitetnom umjetničkom djelu, a moguće je da ova stopa predstavlja i kalup za jedinicu mjere. Naime, graditelji se prilikom gradnje objekata uvijek služe s jediničnim mjerama za dužinu. Danas je to metar ili centimetar. U drevnom Egiptu korišten je lakat, a u Velikoj Britaniji i SAD još je u upotrebi stopa. Stoga se sa dosta sigurnošću može zaključiti da je pronađena kamena stopa u Bosanskoj dolini piramida služila i kao moguća jedinica mjere za graditelje prvih evropskih piramida u Visokom", zaključuje se u saopštenju Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".