Univerzitet u Sarajevu
0

Promovisano deset doktora nauka iz sedam oblasti

FENA
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je svečano promovisano deset doktora nauka iz sedam naučnih oblasti.

Rektor UNSA prof. dr. Faruk Čaklovica istakao je da su naučni djelatnici faktor napretka i stabilnosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini, te da su danas potrebniji nego ikad ranije.

Obraćajući se sudionicima prigodne svečanosti, Čaklovica je kazao kako će naša zemlja, koja je imperativno okrenuta evropskim integracijama, vlastito učešće i mjesto u tim procesima odrediti isključivo putem znanja.

Stoga se znanje mora promovisati kao ključni segment ljudskog progresa uopće te integriranja u tokove savremenog svijeta, smatra rektor UNSA.

Svečanim činom, na čast doktora veterinarskih nauka promovisani su Ćazim Crnkić, Edin Šatrović i Teufik Goletić.

Nermina Mujezinović i Almir Karabegović promovisani su na čast doktora tehničkih nauka, dok je Dragana Ognjenović promovisana na čast doktora poljoprivrednih nauka.

Na čast doktora ekonomskih nauka promovisan je Almir Peštek, a Selmo Cikotić na čast doktora odbrane i sigurnosti.

Enes Osmančević promovisan je na čast doktora žurnalističkih nauka, a Zemir Sinanović na čast doktora socioloških nauka.

Dosad je na UNSA diplomiralo 140.000 studenata, magistriralo 4.100, a na čast doktora nauka promovisan je 2.391 kandidat iz 44 naučne discipline, a što predstavlja značajan potencijal, koji je neophodno staviti u funkciju kreiranja prosperitetnije budućnosti BiH.