Vraca
0

FOTO / Promovisana šesta generacija službenika Granične policije

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Svečanim polaganjem zakletve na ceremoniji upriličenoj u Policijskoj akademiji FMUP-a na Vracama danas je ozvaničen uspješan završetak osnovne obuke i stupanje na dužnost 120 kadeta šeste generacije policijskih službenika Granične policije BiH (GPBiH).

Čestitke mladim policijskim službenicima GPBiH uputio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, izražavajući očekivanje da će njihov profesionalni angažman biti u funkciji suzbijanja prekograničnog kriminala i efikasnije kontrole državne granice, a time i jačanja institucija BiH.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, Ahmetović je podsjetio da je BiH jedna od veodećih zemalja u Evropi u identifikaciji kriminalaca koji se koriste lažnim putnim ispravama, kao i u sprječavanju transporta i ilegalnog uvoza otuđenih motornih vozila, ocjenjujući kako je to rezultat izuzetno dobre saradnje GPBiH s drugim međunarodnim policijskim tijelima.

Sudionike svečanosti pozdravio je i direktor GPBiH Vinko Dumančić, istaknuvši značaj edukacije i stručnog osposobljavanja kadrova ove policijske agencije u skladu sa zahtjevima i standardima zemalja članica Evropske unije.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Najavio je da će ubuduće, a shodno novim zakonskim rješenjima, školovanje kadeta GPBiH preuzeti novoformirana Agencija za školovanje i stručno usavršavanje.

Polaznicima šeste generacije uručeni su certifikati o uspješno završenom jednogodišnjem školovanju - osnovne obuke prvog nivoa u činu "policajac", a najuspješnijim u klasi proglašen je kadet Danijel Tursunović.

Temeljna obuka 120 novih policijskih službenika obuhvatila je 6.807 nastavnih sati, a okončana je prosječnom ocjenom 4,15. Teorijska nastava izvedena je u Policijskoj akademiji FMUP-a, a dio praktične obuke kadeti su proveli u entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova.

Svečanosti u povodu promoviranja nove - šeste generacije GPBiH, prisustvovali su predstavnici bh. institucija i policijskih agencija te dužnosnici međunarodnih organizacija, kao i rodbina kadeta, brojni gosti i zvanice.