Sarajevo
0

Promovisana publikacija "SDP-prvih sto godina"

FENA
Tribina o temi "100 godina socijaldemokratije i perspektive ljevice u BiH" i promocija publikacije "SDP-prvih sto godina" autora Nevena Anđelića održana je danas u Sarajevu u organizaciji Foruma Lijeve inicijative i SDP-a BiH.

Autor publikacije "SDP-prvih sto godina" Neven Anđelić kazao je da se tokom rada pitao o najboljoj definiciji socijaldemokratije.

  • Njih je puno. Nije mi namjera bila opredjeljivati se za određeni pogled, već sam tražio najmanju zajedničku odrednicu koju bi ideje ljevice mogle sadržati i čini mi se da bi se u najkraćem moglo reći da su to socijalna pravda, jednakost i sloboda, kazao je Anđelić.

Dodao je da prilozi koji su objavljeni u ovoj publikaciji to potvrđuju i u njima je istinska vrijednost ove knjige.

  • Pažljivom analizom i tumačenjem priloženih dokumenata moguće je steći ozbiljniji uvid u svjetska ideološka kretanja, kazao je, između ostalog, Anđelić.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić rekao je da ideja socijalne demokracije, kao ideja društva jednakosti i socijalne pravde, nije ideja koja se može reducirati na tek jedno stoljeće. Dapače, interes za njom je mnogo stariji i korijeni te ideje su po sebi mnogo stariji.

Po njegovim riječima, socijaldemokracija u BiH, i kao ideja i kao pokret, nastaje na krilima evropske ideje socijalne demokracije. Posebno je, u tom kontekstu, apostrofirao snagu te ideje na tlu Njemačke od sredine 19. stoljeća.

  • Iako se o organiziranom socijaldemokratskom pokretu govori tek od šestog mjeseca 1909. godine kada je formirana Socijaldemokratska stranka BiH, ideja socijalne pravde i jednakosti je i ovdje značajno starija. Na to se ukazuje i na prvim stranicama ove knjige, kazao je Kukić dodajući da autoru treba čestitati i konstatirajući da su ovakve studije najefikasnije sredstvo protiv zaboravljanja.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je Anđelić pokušao da nam kaže kakav je njegov pogled na ono što se dešavalo u lijevom pokretu na ovim prostorima u 100 godina.

I onda je napravio jedan vrlo interesantan balans. Otprilike, jednu trećinu tog njegovog autorskog rada on ustvari govori o onome što se dešavalo u vrijeme kada su se stekli uvjeti za formiranje Socijaldemokratske stranke prije 100 godina i onda jednu trećinu vremena posvećuje praktično onome što se, možemo slobodno reći, okončava sa ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em i okončava s krajem Drugog svjetskog rata, kazao je Lagumdžija.

A onda, dodao je on, dvije trećine svog teksta ustvari pokušava da nam kaže kako je on vidio, koji je to njegov kratki pogled na ono što se dešavalo recimo u proteklih 60 godina.

Predsjednik SDP-a je ukazao i na priloge koji se nalaze u knjizi, napominjući da se tu može naći izuzetno bogat opus dokumenata koje vrijedi vidjeti.