Autori Amir Sijamhodžić i Adnan Softić
0

FOTO / Promovisana monografija "Bužim kroz vrijeme"

Klix.ba
U prepunom amfiteatru srednjoškolskog centra u Bužimu, promovisana monografija "Bužim kroz vrijeme", autora Amira Sijamhodžića i Adnana Softića.

Uvodničar na promociji je bio referent općine Bužim za kulturu Sead Emrić, a promotori akademik prof. dr. Enver Mandžić te književnik i publicista Zlatko Dukić, član Društva pisaca BiH.

Autori monografije, Amir Sijamhodžić i Adnan Softić, kažu da su prilikom pisanja knjige do neophodnih podataka i činjenica dolazili na više načina. Pored dostupne literature, arhivske građe, historijsko-geografskih karata i drugih primarnih ili sekundarnih izvora, terenske opservacije su bile česte. U nekim slučajevima koristili su i usmena kazivanja i predanja, a sve u namjeri što potpunijeg rasvjetljavanja određenih događaja.
"Način kako su autori napisali ovu knjigu bi mogao postati obrazac za pisanje ovakvog tipa knjiga" kazao je akademik Enver Mandžić, drugi promotor književnik Zlatko Dukić je istakao da su mnogi pokušavali napisati kvalitetnu knjigu o nekom mjestu ali su rijetko to uspijevali uraditi: "Ova knjiga o Bužimu je primjer kako se piše odlična knjiga."
I sam načelnik općine Bužim, Agan Bunić, posebno je zadovoljan i impresioniran organizacijom, te je čestitajući autorima i ističući značaj djelovanja UMB-a obećao da će se potruditi da ova knjiga završi na svim adekvatnim adresama. Načelnik Bunić je, u svom emotivnom govoru, istakao kako bi ovakva djela trebala biti mjerilo za dodijeljivanje općinskih priznanja, a ne da se najviša općinska priznanju dodjeljuju osobama koje obavljaju svoj posao za koji su plaćeni.

Da je ovo projekt koji je dugo čekan i koji predstavlja ogroman značaj za Bužim, govori i podatak da je dobar dio tiraža od ukupno hiljadu komada prodan po promotivnoj cijeni.

Sasvim je sigurno da su Bužimljani ponosni na svoje sugrađane autore i njihovo djelo, monografiju koje se ne bi zastidjeli ni mnogo veći gradovi od Bužima.