Travnik
7

Promovisana knjiga "Fudbal dolinom Bosne i Lašve"

ENI news
U travničkoj Gradskoj biblioteci održana je promocija reizdanja knjige "Nezaboravni trenuci - fudbal dolinom Bosne i Lašve".

Riječ je reizdanju knjige koja je prvi put izdana 1968. godine. Autori ove knjige su Marijanović Đuran (Đuro), Vlastimir Jović i Rade Janičević. Nažalost, niko od autora danas nije među živima, ali 42 godine nakon prvog izdanja unuk Đurana Marijanovića, Alen, došao je na ideju da ponovo u štampu daju tu istu knjigu.

"Riječ je o knjizi koja govori o razvoju fudbala od dolaska prve fudbalske lopte u Zenicu sve do 1968. godine. U ovoj knjizi se može i saznati kako je nastao NK 'Čelik', ali u njoj se govori i o razvoju nogometa u cijeloj srednjoj Bosni i ona obiluje brojnim podacima o travničkim klubovima i igračima", istakao je tokom promocije Alen Marijanović, dodavši da su saradnici tokom stvaranja knjige bili Ismet Lisica i Miodrag Mijatović.

Jedan od legendarnih napadača travničkog "Bratstva", potom "Čelika", "Sarajeva", "Dinama"... Alojz Renić Losko na promociji se prisjetio kako se nekada volio fudbal.

"Igralo se iz ljubavi, igralo se cijeli dan gdje god se moglo. Malo je igrača moglo živjeti od fudbala, ali mislim da smo mi više voljeli ovu igru. Ovakve knjige imaju svoju trajnu vrijednost jer stara generacija se brzo osipa i sve manje nas je živih", govorio je vrlo emotivno popularni Losko.

U knjizi se mogu naći priče o sljedećim klubovima: Zenica - ZSK (zenički sportski klub ), Zenica - Borac Tetovo, Zenica - Bistiričak, Zenica - FK Željezničar, Kakanj FK Rudar, Travnik - FK Bratstvo, Travnik - FK Borac, Turbe - FK Vlašić, Zavidovići - FK Krivaja, Novi Travnik - FK Metalac, Vitez - FK Vitez, Gornji Vakuf - FK Sloga, Busovača - FK Jedinstvo, Dolac - FK Lašva.

Na samom početku promocije odana je počast nekolicini bivših nogometaša travničkog "Bratstva", odnosno "Borca", koji su preminuli ove godine, a koji su također spomenuti u knjizi: Bećir Caco, Ismet Mulamuhić Ćuš, Braco Majdandžić, Rezak Pidžo i Salih Bećiragić.