Kapitalno djelo
0

Promovisan prvi enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika

FENA
Prof. dr. Dževad Jahić
Prof. dr. Dževad Jahić
U Goraždu je danas upriličena promocija prvog enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića.

Riječ je o kapitalnom djelu kroz koje se prvi put cjelovitom i modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo i ljepota bosanskog jezika.

Prvi enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika rezultat je višedecenijskog rada autora Dževada Jahića, lingviste, književnika i poznavaoca bosanskog jezika koji je želio stvoriti naučni rječnik potkrijepljen leksikografskom građom i istovremeno praktično upotrebljiv rječnik.

Prva tri toma od ukupno deset koji će biti objavljeni, dio su prvog projekta ovakvog tipa u bosanskoj jezičkoj zajednici, koji će pomoći u standardizaciji bosanskog jezika koji, po riječima autora, karatkeriše bogatstvo i ljepota.

“To je jedan fenomen jezika koji u svom historijskom naslijeđu i u onom što danas ima u jeziku pisaca i ne samo njih, jeste jezik na koji možemo biti ponosni, ali i jezik koji možemo izraživati kao prvorazredni predmet naučnih istraživanja”, kazao je autor prof. dr Dževad Jahić.

Promotori njegovog djela u Goraždu akademik Abdulah Sidran I akademik prof. dr Ibrahim Pašić ocijenili su da je riječ o velikoj vrijednosti za bosanski jezik.

“To je ono bez čega se nacija, jedan narod, ne može smatrati civiliziranim. Mi ovakvih važnih djela za sada nemamo zbog čega je posao prof. Jahića još dragocjeniji. Izuzetan je i njegov napor ka estetičnosti jer nevjerovatno je koliko je napora uložio da sačuva iz bosanskih govora oblike i lekseme kojima prijedi izumiranje”, kazao je akademik Abdulah Sidran.

Kompletan projekt prvog enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika trebao bi biti zaokružen u naredne dvije do tri godine do kada bi trebalo biti izdato svih deset tomova.

Organizatori promocije prvog enciklopedijskog “Rječnika bosanskog jezika” bili su Javna ustanova Centar za kulturu i Općina Goražde.