Brčko
0

Promovisan projekt "čišćenje mina i tehničko izviđanje"

FENA
Brčko
Brčko
U nazočnosti državnih predstavnika, međunarodnih institucija i predstavnika Brčko distrikta BiH danas je u Brčkom održana promocija projekta razminiranja pod nazivom "Čišćenje mina i tehničko izviđanje".

Projekt razminiranja financirala je Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura, a Vlada Brčko distrikta BiH sufinancirala je projekt iz budžeta u iznosu od 150.000 eura.

Zahvaljujući tim sredstvima do kraja godine u Brčko distriktu trebalo bi se razminirati 360.000 četvornih metara zemljišta.

"Brčko distrikt BiH u ovom trenutku jedina je lokalna zajednica koja izdvaja ovoliko sredstava za razminiranje. Ovaj projekt je vrlo značajan za nas jer će ubrzati razminiranje na čitavom području Brčko distrikta, a nadamo se i čitave BiH", kazao je predstojnik Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Ermin Džindić.

Radove razminiranja izvodi nevladina organizacija "Stop Mines" iz Pala koja će u razdoblju od 2010 do 2011. godine razminirati površinu od 2 miliona metara četvornih diljem BiH.

"Mi smo do sada uradili dva ugovora za Izaslanstvo Evropske unije. Prvi je bio 2005., a drugi 2007. godine i sada imamo treći ugovor. Brčko distrikt BiH ima pravo na 380 tisuća četvornih metara očišćene površine i mi u ovom trenutku imamo pet otvorenih lokacija u Brčko distriktu", kazao je predsjednik Udruge za borbu protiv mina iz Pala i menadžer projekta Radosav Živković.

Voditeljica operativnog tajništva Izaslanstva EU Maria Farrar – Hockley kazala je da je Europska unija do sada za razminiranje u BiH izdvojila preko 27 miliona eura te dodala da prema dosadašnjim iskustvima od projekta "Čišćenje mina i tehničko izviđanje" očekuje uspješnu realizaciju.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Povjerenstva za razminiranje kazao je da je Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju kojom je predviđeno da se do 2019. godine BiH od mina očisti i konačno riješi tog velikog problema.