BiH
265

Promovirano deset doktora nauka Univerziteta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Deset doktora tehničkih, žurnalističkih, književno-historijskih, historijskih, farmaceutskih, nauka odbrane i sigurnosti i nauka socijalnog rada promovirano je danas na svečanoj promociji u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Na čast doktora nauka promovirani su magistri: Belma Buljubašić, Meldijana Arnaut-Haseljić, Sabira Gadžo-Šašić, Anida Čaušević-Ramoševac, Almir Bašović, Edin Konjhodžić, Faruk Taslidža, Nihad Borovina, Jasmin Terzić i Almira Softić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je kazao da promocijom doktora nauka očekuje da svako od njih, na svoj način, doprinese razvoju društvene, akademske i naučne zajednice.

Poručio je da doktori nauka danas stupaju u klub istraživača s najvišim naučnim znanjem kao potvrdom za njihovom opredijeljenosti za samostalnim traganjem.

Naglasio je da najveći svjetski izdavači precizno bilježe kompetencije Univerziteta u Sarajevu, a naglasio je da je na akademskoj zajednici da unapređuju kulturu prisutnosti na mjestima koja se u međunarodnom smislu smatraju relevantnim.

Kazao je da nema sumnje da će doktori nauka dati doprinos afirmaciji Univerziteta, raditi na produbljenju svijesti u društvu i značaju ulaganja u nauku i razvoj.

Uime promoviranih doktora nauka, profesorima, mentorima Univerziteta u Sarajevo, roditeljima, prijateljima, zahvalila je dr. Belma Buljubašić, te istakla da bez njihove podrške i pomoći ne bi uspjeli.

"Naša je obaveza da nastavimo s akademskim usavršavanjem i doprinosimo daljem razvoju Univerziteta i bh. društva. Imamo posebnu obavezu i dužnost dijeliti naše znanje s drugima i nesebično pružiti pomoć mlađim generacijama", naglasila je Buljubašić, koja je danas promovirana u doktora žurnalističkih nauka.

Današnjom promocijom Univerzitet u Sarajevu ima 3.057 doktora nauka koji su svoja zvanja stekli na ovom prestižnom univerzitetu.