Uz Svjetski dan životinja
0

Promoviranje zaštite i prava životinja

FENA
Udruženja Pomoć životinjama - Help Animals iz Sarajeva i Prijatelji životinja u BiH dijelit će 4. oktobra ispred Katedrale u Sarajevu, informativni materijal, spisak kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama i druge materijale koji promoviraju zaštitu i prava životinja, te nastaviti s organiziranim potpisivanjem peticije za donošenje zakona o zaštiti životinja u BiH i univerzalne deklaracije o dobrobiti životinja.

Taj događaj se organizira u povodu 4. oktobra, Svjetskog dana zaštite životinja i Svjetske sedmice životinja (od 4. do 10. oktobra), a slične akcije bit će istog dana organizirane i u Brčkom i Banjoj Luci.

Udruženja NOA iz Banje Luke, Pravo na život iz Brčkog, Pomoć životinjama - Help Animals iz Sarajeva i Prijatelji životinja u BiH u saopćenju za javnost pozivaju građane BiH da se uključe u obilježavanje tog dana.

"Zajednički organizirajući obilježavanje Dana zaštite životinja i Svjetske sedmice životinja širom BiH, u isto vrijeme i s istom porukom, želimo ponovo naglasiti potrebu donošenja zakona o zaštiti životinja na državnom nivou i pozvati građane da svojim načinom života doprinesu humaniziranju odnosa čovjeka prema životinjama", navodi se.

U saopćenju se navodi da svjetska sedmica životinja nudi šansu da se fokusira na dobrobit životinja i u toku te sedmice učini nešto što može doprinijeti promjenama, promoviranju prava, smanjenju patnji i sprječavajući okrutnost nad životinjama.