BiH
0

Promovirani diplomanti i magistranti Univerziteta u Sarajevu

FENA
Znanje nikad nije bilo važnije nego danas u globaliziranom svijetu, rekao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u pozdravnom govoru na svečanoj promociji 4.517 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu koja je održana danas u sarajevskoj dvorani "Zetra".

Ovo je bila treća zajednička promocija svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a Silajdžić je naglasio da BiH ima mladu generaciju koja će povući zemlju ne samo ka Evropi nego i boljem svijetu.

Prema njegovim riječima, ova nova generacija obrazovanih ljudi je garancija za BiH kao državu jednaku za sve građane i bez ostataka fašizma koji nas je sve napao.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica je istaknuo da je Evropa znanja danas prepoznata kao nezamjenjiv faktor društvenog i ljudskog razvoja te kao važan faktor učvršćenja i obogaćenja pripadnosti Evropi, sposobna da svoje građane pripremi za izazove novog vijeka.

Univerzitet u Sarajevu, kazao je, slijedi humanističku evropsku tradiciju i neprekidno brine o postizanju sveopćih znanja.

On je podsjetio na najteže trenutke Univerziteta tokom rata 1992.-1995., kada se ovaj univerzitet kao žrtva agresije uzdigao do heroja odbrane akademskog dostojanstva i svoje duhovne i društvene misije.

Uprkos strašnim žrtvama u ratu, kada ga je napustilo 528 profesora i uposlenika, kada su ubijena 143 studenta, 53 profesora i 61 radnik, Univerzitet u Sarajevu ostao je u višenacionalanom sastavu, kako po nastavnoj tako i po studentskoj strukturi, naglasio je rektor Čaklovica.

Univerzitet u Sarajevu danas ima 24 visokoškolske ustanove s 55.000 studenata, 1.640 članova akademskog osoblja i 893 administrativna radnika.

Zajedno s novim diplomantima, od njegovog osnivanja do danas diplomiralo je oko 128.000 studenata, 4.128 je magistriralo i 2.196 doktoriralo.

Na današnjoj svečanosti, na kojoj je učestvovala i Sarajevska filharmonija, proglašeni su i najbolji studenti generacije, među kojima se posebno ističe njih troje koji su diplomirali s prosječnom ocjenom 10! To su Azra Medić s Muzičke akademije te Dino Sejdinović i Kenan Huremović s Prirodno-matematičkog fakulteta.