BiH
0

Promovirane četiri naučne studije o genocidu u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu promovirao je danas u Sarajevu četiri naučnoistraživačke studije koje su nastale kao rezultat istraživanja najtežih zločina počinjenih u BiH tokom rata 1992. - 1995. godine.

O ovim studijama, Genocid u BiH - Posljedice presude Međunarodnog suda pravde, Masovne grobnice u BiH - Sigurna zona UN Srebrenica, Genocid u kontinuitetu - Svjedočenje ambasadora Arrie i Zločini u Bosanskoj krajini za vrijeme agresije na Republiku BiH 1991. - 1995., govorili su poznati istraživači i ugledni univerzitetski profesori.

Direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić kaže da su u pitanju naučna djela, prije svega rezultati empirijskih istraživanja o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući istraživanja o genocidu - najtežem obliku zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Pritom se, naveo je on, rezultati istraživanja zasnivauju na relevantnim izvorima različite provenijencije i zaista objektivno, na interdisciplinaran način, istražuju i prezentiraju rezutati istraživanja o najtežim zločinima koji su izvršeni u BiH.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u kontinuitetu javnosti, prije svega naučnoj, kao i žrtvama, genocida, prezentira rezultate istraživanja o zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Republici BiH na kraju 20. stoljeća, pri čemu ti rezultati naučnog istraživanja, između ostalog, doprinose razvoju nauke o genocidu, kao i satisfakciji za preživjele žrtve genocida

O studiji posvećenoj masovnim grobnicama žrtava genocida u Srebrenici, Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH, kazao je da se u pitanju prva ozbiljna naučna studija u vezi s ovom temom, koja je nastala kao dio šireg projekta koji ima za cilj da obradi masovne grobnice u svim dijelovima BiH.

Mašović smatra da ona na objektivan način daje presjek stanja zaključno s krajem 2009. godine. Istraživanje je trajalo nekoliko godina i u ovom času ne sadrži sve podatke, ali on očekuje da će u dopunjenom izdanju biti obuhvaćeni i podaci koji nedostaju.

To su, prije svega, pokušaji da se definira pojam masovne grobnice kao rezultata genocida u sigurnoj zoni UN-a, pa je navedeno šta se sve smatra masovnom grobnicom, polazeći od broja žrtava.

Ona obrađuje deset općina, uključujući i susjedne države Srbiju i Crnu Goru, na čijim teritorijama su također nađene žrtve genocida u Srebrenici. Obuhvata 136 masovnih grobnica kako onih u kojima su žrtve zakopavane ili odbacivane, te one u kojima su žrtve pronađene na površini, uključujući i rijeke Drinu i Savu kao specifičan vid "površinskih grobnica".

Zaključio je da je ova studija veoma važna ne samo za one koji zdravorazumski prilaze istraživanju genocida i njegovih posljedica na prostorima BiH nego i onima koji pokušavaju da negiranjem tog genocida minimiziraju ili potpuno eliminiraju tvrdnje da se genocid desio.

Među promotorima je bio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica, koji je istaknuo da su ovakve publikacije obaveza akademske zajednice da na bazi egzaktnih dokaza i bitnih činjenica educira mlađe naraštaje o temeljnim vrijednostima ljudskog života, upozoravajući da se ovakva tragedija nikada i nikome više ne ponovi.

  • Na ovaj način iskazujemo naš pijetet prema svim žrtvama genocida, čuvajući njihov nevini lik, duboko i trajno u našim srcima, kazao je Čaklovica.