BiH
0

Promovirana monografija "Islamska zajednica u BiH"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Povodom 101. godišnjice osnivanja Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH, danas je u Sarajevu promovirana monografija "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini - monografija".

Promocija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a promotori su bili predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić, glavni urednik Monografije prof. dr. Dževad Hodžić, prof. dr. Ismet Bušatlić i prof. dr. Fikret Karčić.

Govoreći o monografiji i radu ilmijje, Pašalić je kazao da je rad ilmijje zasnovan na četiri elementa: život u dini islamu - uz razvoj i jedinstvo IZ-a BiH, država BiH i njena zaštita, harmonizacija međunarodnih odnosa uz afirmaciju bošnjačkog naroda, te socijalno statusna pitanja naših članova.

"Ova knjiga je ogledalo u kome se IZBiH vidi u svoj svojoj raznolikosti, bogatstvu. Ovo je još jedan u nizu sjajnih projekata koje je Udruženje ilmijja uspješno privelo kraju", kazao je Bušatlić uz nadu da je ovo prvi tom, da će neko nastaviti s radom, jer "mi smo živa zajednica".

Monografija je rezultat timskog rada brojnih saradnika na projektu i redakcionog odbora i predstavlja nastavak projekta "Atlas islamskog svijeta".

"Cilj ove monografije je bio da se prikupe podaci o svim organizacionim jedinicama IZBiH i njihov sistematski prikaz", kazao je Fikret Karčić.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je ukazao na obavezu imama da uvijek budu privrženi narodu, vrijednostima za koje se bore i žive, te čestitao članovima Udruženja ilmijje godišnjicu.

Redakciju publikacije čine: Zehra Alispahić, Ferid Dautović, Nedžad Grabus, Osman Lavić, Ifet Mustafić, Remzija Pitić, Šefko Sulejmanović i Meho Šljivo.

U BiH ima osam muftiluka i 88 medžlisa. U strukturi IZBiH uključeni su i Novopazarski muftiluk, mešihat IZ-a u Hrvatskoj, Sloveniji, zapadnoj Evropi, Australiji i Sjevernoj Americi.

Prije promocije Monografije, proučena je tradicionalna hatma-dova imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese.