BiH
5

Promovirana monografija "Hadžići od najstarijih vremena do agresije"

FENA
U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH danas je u Općini Hadžići promovirana monografija pod nazivom "Hadžići od najstarijih vremena do agresije na BiH 1992. godine" autora Vahida Alađuza.

Promotori knjige bili su općinski načelnik Hamdo Ejubović, doc.dr. Edin Radušić, mr. Amir Duranović te mr. Enes Omerović.

Svi prisutni na promociji dobili su po besplatan primjerak monografije.

Početkom 2010. godine Općina Hadžići je zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika KS pokrenula postupak izrade elaborata sa projektnom dokumentacijom kao osnovu za sprovođenje ranijih arheoloških istraživanja pri restauraciji materijalnih ostataka Starog grada Gradac.

Planovi za budućnost su nastavak pisanja jedne monografije Hadžića za period agresije na BiH i druge koja bi se ticala razvoja Hadžića nakon 1995. godine.

Već se poduzimaju i aktivnosti na evidentiranju svih nekropola stećaka na području općine.

Sprovođenjem ovih projekata Hadžići postaju jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koja svoje skromne resurse ulaže u razvoj kulture i očuvanje kulturno-historijskih spomenika.

Od tih ulaganja korist neće imati samo naučna zajednica već i lokalna, zbog mogućnosti njihove turističke eksploatacije, saopćeno je iz Općine Hadžići.