BiH
0

Promovirana knjiga "Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine"

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u srijedu je promovirana knjiga "Sve nestale duše: lični prikaz tribunala za ratne zločine" autora prof. dr. Davida Scheffera.

O knjizi su govorili doc. dr. Senada Dizdar, prof. dr. Zarije Seizović, te prof. dr. Samir Arnautović, a pozdravnu riječ održao je prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor UNSA. Promociji je prisustvovao i američki ambasador u BiH Patrick Moon.

"Knjiga se bavi transformacijom međunarodne pravde. Naime, ona se odvijala u dva smjera, počev od nedodirljivosti zločinaca za ratne zločine, pa do ostvarivanja djelimične pravde za žrtve ratnog zločina", rekao je Scheffer novinarima.

Na pitanje da li je Haški tribunal opravdao očekivanja, Scheffer je rekao kako je većinu njegovih očekivanja Tribunal ispunio.

"Svi optuženi za ratne zločine su se ili predali ili su uhapšeni. Pred licem pravde našao se 161 bjegunac, što se nikako nije moglo očekivati niti predvidjeti 1993. godine", naglasio je Scheffer.

Dizdar je istakla da je knjiga iskrena ispovijest o zakulisnim diplomatskim igrama, o problemima sa kojim su se susretali zagovornici uspostavljanja Suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije 1993.godine, te o zadacima koji zahtijevaju osjetljivo pregovaranje.

Knjiga je analitičko povezivanje zločina u Ruandi, Sijera Leoneu, Kambodži i bišvoj Jugoslaviji i ukazuje da je zločin dobio internacionalnu dimenziju, naglasio je Čaklovica.

Knjiga predstavlja najsnažniji i najcjelovitiji prikaz američkog odgovora na zvjerstva i zločine na kraju 20 vijeka i oslanja se na Scheffildovo dugogodišnje iskustvo kako bi razjasnila nastavak borbe za međunarodnu pravdu.

"Međunarodna pravda je umijeće mogućeg i zahtijeva beskrajno strpljenje i upornost", zaključuje Scheffer u knjizi.

David Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodno pravo ljudskih prava na Univerzitetu Northwestern School. Prvi je američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina (1997-2001.), a vodio je američku inicijativu za formiranje sudova za ratne zločine tokom 90-ih 20. stoljeća. Objavio je mnogo radova o međunarodnom pravu i politici.