BiH
0

Promovirana knjiga "Stogodišnji put slobode" Ekrema Avdića i Azema Vlasija

Klix.ba
U ambasadi Republike Albanije u Sarajevu, danas je održana promocija knjige "Stogodišnji put slobode" Ekrema Avdića i Azema Vlasija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Zajednička knjiga Avdića i Vlasija sastoji se iz dva dijela, od kojih je jedan historijski osvrt na kontinuiranu politiku Srbije prema Albancima i Kosovu od 1912. godine, a drugi dio se bazira na politici Srbije u zadnjih 20 godina.

Jedan od autora Azem Vlasi je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao kako se radi o knjizi u kojoj se nalazi kratak pregled stogodišnje historije odnosa svake srpske vlasti prema kosovskim Albancima i Kosovu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ova knjiga je odgovor na lažnu historiju koju smo u školama učili. Vjerodostojnost onog dijela koji je pisao Ekrem, sastoji se u tome što on obilno citira arhivske dokumente iz beogradskih izvora. A to što on nije Albanac ni Kosovar isključuje svaki vid subjektivizma. Ja sam iznio ono čega sam ja svjedok, učesnik, a na neki način i žrtva, jer sam u odbrani Kosova uhapšen 1989. godine. Ali danas sam ipak ja pobjednik, jer imam slobodnu državu Kosovo", poručio je Vlasi.

Njegov koautor Ekrem Avdić je kazao kako je pokušao doprinijeti razumijevanju odnosa između Srba i Albanaca, odnosno Srbije i Kosova.

"Knjiga je prevedena na albanski, a mislim da će uskoro biti prevedena i na engleski jezik. Historija je nauka, ona nije sluškinja političara. Ona je nauka i treba konačno da se počne baviti time", izjavio je Avdić.