BiH
160

Promovirana knjiga "Nadomještanje bubrežne funkcije u BiH 2001-2014"

Klix.ba
U Hotelu Evropa u petak je promovirana knjiga "Nadomještanje bubrežne funkcije u Bosni i Hercegovini 2001. – 2014." autorica prof.dr. Halime Resić i prof.dr. Enise Mešić.

Knjiga sadrži skup epidemioloških podataka o pacijentima sa krajnjim stadijem hronične bubrežne bolesti, te će koristiti zdravstvenim strukturama u BiH, sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta liječenja ove specifične populacije pacijenata.

Hronična bubrežna bolest je prisutna u 10 -20% opšte populacije, a modaliteti nadomještanja bubrežne funkcije variraju od zemlje do zemlje. Renalni registar BiH je osnovan s ciljem prikupljanja, analize i distribucije podataka o krajnjem stadijumu hronične bubrežne bolesti u Bosni i Hercegovini.

Misija Renalnog Registra BiH ogleda se u analizi populacije sa krajnjim stadijem HBB, praćenju incidence i prevalence pacijenata sa HBB kao i etiologije HBB, te praćenju trenda mortaliteta i borbiditeta kao i preživljavanja pacijenata na dijalizi.

"Kao autorice ove Publikacije smatramo da 14-godišnje prikupljanje svih ovih epidemioloških podataka o pacijentima sa krajnjim stadijem HBB treba sublimirati u Publikaciju koja će na pregledan način prikazati trend u nadomještanju bubrežne funkcije u BiH u proteklom periodu. Nadamo se da će ova Publikacija biti korisna zdravstvenim djelatnicima kao i relevantnim zdtravstvenim strukturama u BiH, sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta liječenja ove specifične populacije pacijenata", istakla je prof.dr. Halima Resić.

Prof.dr.Resić zahvalila se kolegama iz dijaliznih centara u BiH, na korektnom prikupljanju podataka za Renalni Registar, kao i našim statističarima na stručnoj pomoći.