BiH
0

Promovirana knjiga Esada Bajtala "Zločini i laži Miloševićeve kripto-politike"

FENA
Esad Bajtal (Foto: Arhiv)
Esad Bajtal (Foto: Arhiv)
Promocija knjige "Zločini i laži Miloševićeve kripto-politike", autora prof. dr. Esada Bajtala u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, održana je danas u Bošnjačkom institutu.

Prisutnima se uime izdavača obratio dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

O knjizi su govorili bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann, prof. dr. Nerzuk Ćurak i autor.

Florence Hartmann, kometarišući Miloševićevu krivicu kaže da je on imao važnu ulogu u razvijanju nacionalizama. Ali, da se to možda i zaboravlja, jer zbog njegove smrti nije došlo do presude.

Kaže da je važno govoriti o njegovoj ulozi, jer on možda i nije tvorac nacionalističke velikosrpske ideologije ali ju je koristio kao instrument o čemu i knjiga govori.

Nerzuk Ćurak značaj Bajtalove knjige vidi u tome da se nakon 25 i više godina nakon početka jedne najezde srpskog nacionalizma na prostoru bivše Jugoslavije propituje uloga ključnog političkog čovjeka.

"Knjiga Esada Bajtala je zbirka dviju knjiga gdje je fokus na njegovom prethodnom rukopisu 'Manje od ništa- Slobodan Milošević njim samim'. Onda je taj centralni rukopis omeđen serijom tekstova koji propituju ulogu Slobodana Miloševića i ključnih aktera koji su oblikovali veliko srpski nacionalizam prošlog stoljeća. Ljudi su ovdje skloni zaboravu. Skloni su relativizaciji. Skloni su poništavanju onoga što se desilo. Ova je knjiga podsjećanje na najbrutalnije momente naše zajedničke novije istorije u kojoj vidite da iza nečega što mnogi mogu smatrati krajnje iracionalnim stoji jedan hladni političko, obavještajni, sigurnosni, intelektualni aparat, koji je samo na neki način u prvi plan izbacio Slobodana Miloševića s ciljem da se stvori velika Srbija", rekao je, između ostalog, prof. Ćurak.

Bajtal kaže da knjiga govori o tome da je sva Miloševićeva, na laž oslonjena, javna politika, bila samo kripto verzija one tajne, kabinetski osmišljene, i propagandom skrivane velikodržavne politike, odnosno, akademski (SANU) zacrtane, istinski podle i nikad objavljene agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Naravno, ni drugi etnonacionalizmi, nisu ništa mekši ni bolji od srpskog nacionalizma. Ali ovdje je riječ samo o njemu, kao onom koji je, budeći ih svojom halabukom o 'nacionaloj ugroženosti', probudio i pokrenuo sve druge, dajući im opravdanje za vlastite zločinačke pohode, za onaj tlačiteljsko-krvavi suvišak koji nadmašuje okvire nužne odbrane", kaže Bajtal.

Ističe da zločin nema ni vjeru, ni naciju te da zločin mora da nosi ime svog počinioca, i samo on može da preuzme krivicu koja mu pripada.