Kanton Sarajevo
0

Promovirana četiri vodiča za pacijente

FENA
U okviru implementacije Programa "Život treba zdravlje" radi prevencije kardiovaskularnih oboljenja na području Kantona Sarajevo danas je u organizaciji Ministarstva zdravstva KS-a upriličena promocija četiriju vodiča za pacijente.

Riječ je o vodičima koji govore o dominantnim uzrocima kardiovaskularnih oboljenja, a to su pušenje, debljina i povećan krvni pritisak. Pomoću jednog od vodiča pojedinci mogu izračunati sopstveni kardiovaskularni rizik.

"U saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koji je finansirao projekt, želja nam je animirati ljude da preuzmu odgovornost za vlastito zdravlje i eliminiraju štetne navike koje dovode do oboljenja kardiovaskularnog sistema. Edukacijom i informiranjem o faktorima koji štetno djeluju na zdravlje i povratkom zdravom načinu života unapređujemo kvalitet našeg zdravlja i produžavamo život“, kazao je ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina od danas jedna od članica Evropskog kardiološkog uduženja, čime praktično stiče mogućnost razmjenjivanja podataka i informacija te učešća u jednoj zajedničkoj evropskoj akciji kardiovaskularne prevencije.

Vodiči će biti distriburani putem ustanova primarne zdravstvene zaštite, a u saradnji s Ministarstvom obrazovanja KS-a i u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS-a je do sada izdalo više od 20 vodiča koji određuju put rješenja određenih zdravstvenih problema.