Sarajevo
0

Promocija priručnika "Smjernice o uređivačkoj etici"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mediacentar Sarajevo će danas promovirati priručnik "Smjernice o uređivačkoj etici".

Priručnik će promovirati Dunja Mijatović, direktorica sektora za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije BiH i predsjednica Evropske platforme regulatornih agencija (EPRA).

Priručnik je rezultat zajedničkog rada dvanaest medijskih profesionalaca, učesnika edukativnog programa "Etika u on line medijima" koji je bio organiziran u Mediacentru tokom 2008., pod vodstvom medijske mreže SEENPM i pokrovitejstvom Instituta za otvoreno drustvo (OSI), saopćeno je iz Mediacentara Sarajevo.

U kreiranju priručnika učestvovao je David Brewer, trener i mentor programa, vodeći svjetski stručnjak u oblasti konvergentnog novinarstva.

Priručnik predstavlja spoj najboljih istrženih praksi u oblasti etike i on line novinarstva, kao i iskustava samih učesnika programa u on line medijima Jugoistočne Evrope.

Cilj izdavanja priručnika je da web-novinarima ponudi rješenja za složena etička pitanja sa kojima se svakodnevno susreću u praksi.

Priručnik obuhvata načela koja su osnova novinarstva, a to su ravnoteža, nepristrasnost i nezavisnost, a preveden je i na ostale jezike regiona - bugarski, slovenački, makedonski, albanski, rumunski i mađarski jezik.