BiH
136

Promocija knjige Nedima Makarevića: Za konkurentnost banaka ključna je IT sigurnost

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Banke koje ulažu sredstva u strategiju razvoja IT sigurnosti postižu znatno veću konkurentnost od onih koje ne ulažu u tu oblast, pokazalo je istraživanje dr. Nedima Makarevića, koje je proveo u okviru svoje doktorske disertacije koja je danas, u formi knjige "Uticaj IT sigurnosti na konkurentnost banaka", promovirana u Sarajevu.

Prof. dr. Tarik Zaimović istakao je da je knjigu Nedima Makarevića izdala izdavačka kuća Lambert koja se bavi objavljivanjem isključivo akademskih naslova, što dovoljno govori o kvalitetu i važnosti knjige.

Pored Tarika Zaimovića, knjigu su promovirali i prof. dr. Meliha Handžić te prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

Sama tema je izuzetno interesantna i široj čitalačkoj publici, ali i stručnjacima, jer je problem informacione sigurnosti jedan od najznačajnijih problema s kojima se suočava moderni svijet.

Nedim Makarević se ovom temom bavi već duže vrijeme, a na promociji je istaknuto kako je poseban značaj knjige jer je u njoj i teorijsko znanje, ali i praktično iskustvo. Naime, Makarević je godinama bio konsultant svjetskih kompanija kao što su Mercedes, Deutsche Bank, Deutsche Telekom... Kroz svoj posao bavio se sigurnosnim mrežama, bankama i telekomima, što mu je omogućilo da adekvatno istraži temu.

A istraživanju ove teme posvetio se, kako kaže sam Makarević, jer se pokazalo potrebnim da se utvrdi utjecaj IT sigurnosti na sveukupni bankarski sektor i samim tim koliko će korisnici banaka biti sigurni, odnosno koliko je to važno za bankarsko poslovanje uopće.

Meliha Handžić je kazala da je bankarski sistem uvijek zanimljiv za istraživanje, a ova knjiga upozorava na problem IT sigurnosti, istražuje ga i u konačnici daje rješenja. Handžić je istakla da je pitanje sigurnosti banaka aktuelno još iz starih vremena kada su banke bile pljačkane onako kako smo gledali u kaubojskim filmovima, dok su danas najveća prijetnja bankama hakerski napadi.

"Informacije i novac danas se prenose telekomunikacionim mrežama, a zapisi drže u elektronskim bazama podataka, tako da su danas neki moderni šerifi ljudi poput dr. Nedima Makarevića", istakla je Handžić.

Iznijela je i podatak iz knjige da banke koje više pažnje posvećuju IT sigurnosti postižu za 37 posto veću konkurentnost, a istraživanje je pokazalo i da je 75 posto zasluga za implementaciju IT sigurnosti zapravo planiranje i uspostavljanje strategije.

Lagumdžija je istakao kako je istraživanje pokazalo da postoji velika korelacija između usklađenosti IT zaštite i poslovne strategije banaka.

Kako je zaključeno, pitanje IT sigurnosti je dio strateškog menadžmenta i danas niko nema taj luksuz da zanemari ovu dimenziju u svakodnevnom poslovanju, a istraživanja iz ove knjige mogu pomoći da se definiraju budžeti kada je u pitanju ulaganje u ovu oblast.

Nedim Makarević je rođen u Doboju. Nakon završetka inžinjerskog studija u Njemačkoj radio kao savjetnik u svjetskim korporacijama. Autor je više naučnih radova objavljenih u indeksiranim naučnim žurnalima širom svijeta, kao i knjige Inlfluence of IT security on banks competirivenes, koju je objavio ugledni amazon.com. Makarević ima zvanje doktora nauka, profesor je na European Education Groupu. Ambasador je BiH u Pakistanu od 2013. godine te u Afganistanu od 2014. Makarević je i svjetski viceprvak u karateu (WTKA).