BiH
6

Promocija knjige Ive Komšića na Filozofskom fakultetu

Klix.ba
U malom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu 26. maja će biti održana promocija knjige prof. dr. Ive Komšića "Teorija socijalne pulsacije". Promocija počinje u 14 sati.

O knjizi će govoriti prof. dr. Salih Fočo, prof.dr. Nijaz Ibrulj, dr. Vedad Muharemović, Kenan Šljivo, MA i autor djela. Komšićeva društvena teorija objavljena je u ediciji Logos, izdavačke kuće Sarajevo publishing (SP).

Pogovor knjizi napisao je dr. Nijaz Ibrulj koji između ostalog ocjenjuje da je "Ivo Komšić kao filozof i sociolog, kao profesor univerziteta i kao političar, izašao iz okvira sociologije i ušao duboko u područje društvenih znanosti, i posebno naznačio mogućnosti koje pruža pristup filozofije društvenih znanosti. Hrabrost da se postavi na stranu slobodnog i samostalnog promišljanja starih socioloških pitanja, bez robovanja autoritetima i s koljena na koljeno prenošenja sadržine socioloških udžbenika, dovela ga je do konstrukcije jedne značajne teorije i jednog izvornog znanstvenog stanovišta".

"Rukopis Ive Komšića pod naslovom Teorija socijalne pulsacije predstavlja složen i sublimiran skup znanstvenoistraživačkih refleksija i analiza usmjerenih ka reinterpretaciji i rekonceptualizaciji savremene sociološke teorije, nuđenja alternativnih modusa analize, eksplikacije i razumijevanja onoga što se u sasvim neodređenom smislu može imenovati sintagmom ‘društvena stvarnost’", navodi dr. Vedad Muharemović.