BiH
0

Promocija časopisa "Pregled"

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena promocija dvobroja časopisa za društvena pitanja "Pregled".

Kako se u decembru obilježava 60 godina Univerziteta u Sarajevu tako je, kako je istakao rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica i ova promocija dio tog jubileja.

Za Univerzitet je značajno što ima časopis ovog tipa, rekao je Rektor Čaklovica, ističući da je to jedini časopis za društvena pitanja na Univerzitetu, kao i nadu da će se uz odgovarajuću potporu pri ovoj visokošklolskoj ustanovi pojaviti i drugi slični časopisi.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Mirko Pejanović predstavio je članove redakacije, te govorio o temi broja: "Evropska politička budućnost Bosne i Hercegovine".

Uredništvo časopisa čine ugledni univerzitetski profesori Meho Bašić, Hidajet Repovac, Marina Katnić-Bakaršić, Enes Duraković, Senadin Lavić, Mustafa Imamović, Safet Smajkić, Nusret Smajlović i Mirko Pejanović.

Kratku prezentaciju historijata ovog časopisa, koji se nekoliko puta gasio i opet obnavljao održao je izvršni urednik Senadin Lavić.

Časopis "Pregled" prvi put izlazi u periodu februar 1910. - april 1913. i tada je imao usmjerenje za nauku i socijalni život.

"Pregled" izlazi u vrijeme sazivanja Bosanskog sabora (1910.) i austrougarskih pokušaja da se putem ustava učvrsti u Bosni i Hercegovini. U svojoj prvoj fazi pretežno je bio društveno-politička kulturna revija, koja je imala cilj da što snažnije utječe na buđenje nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je prestao da izlazi zbog Prvog svjetskog rata "Pregled" počinje ponovo izlaziti 7. februara 1927. u novostvorenoj državi Jugoslaviji. Obnovili su ga neki saradnici i pokretači predratnog "Pregleda" zajedno s grupom mlađih progresivnih pisaca i kulturnih radnika. To je sada nedjeljni časopis velikog formata, s istom osnovnom tematskom linijom koja je zacrtana prije rata, ali obogaćen prilozima iz umjetnosti i književnosti. "Pregled" izlazi do 1941., kada izlaženje ponovo biva zaustavljeno zbog ratnih zbivanja.

Treći put časopis počinje da izlazi u maju 1946. godine. Sada je "Pregled" opća revija koja je težila da što dublje i šire obuhvati sve probleme Bosne i Hercegovine i opće probleme od posebne važnosti po njen razvitak, donoseći o njima sve vrste naučnih, umjetničkih i publicističkih radova.

"Pregled" prestaje biti opća revija 1948. godine, jer se u njemu sve više pojavljuju umjetnički i književni prilozi. Međutim, on ostaje časopis za društvena pitanja u najširem smislu te riječi, ali 1949. godine prestaje izlaziti uz obrazloženje da je problematika, koju je do tada tretirao, obuhvaćena novim časopisima koji su tada počeli izlaziti, izuzev pitanja ekonomskog života.

Godine 1953. ponovo počinje izlaziti. Pratio je i pomagao rad samoupravnih organa u svim oblastima privrednog i društvenog života, posebice iskustva socijalističkog samoupravljanja u privredi. Časopis je obrađivao i važnija pitanja iz starije i novije historije Bosne i Hercegovine, nastojeći da se pomoću historijsko-materijalističkog metoda bolje osvijetle značajni događaji a otklone razni idealistički pogledi koji su otežavali pravilno razumijevanje prošlosti.

U decembru 1967. redakcija "Pregleda" nalazi se u zgradi Univerziteta u Sarajevu, koji od tada postaje i izdavač časopisa.

Od 1971. do 1974. godine časopis se nešto više okreće domaćim temama i procesima istražujući sve ono što je suštinsko i podstičući ono što je progresivno. To je časopis koji njeguje antidogmatsko mišljenje.

Nova pauza u izlaženju časopisa opet je uzrokovana ratnim zbivanjima te "Pregled" prestaje da izlazi krajem 1990. godine. Univerzitet u Sarajevu je 2003. odlukom Senata od 26. decembra 2002. godine ponovo pokrenuo "Pregled".

To je sada časopis koji je moderan, oslobođen mnogih klišea i ograničenja i po svojoj koncepciji i unutrašnjoj strukturi, bogatiji i raznovrsniji nego ma koji drugi časopis u BiH. On prati čitav složeni život u zemlji te kao savremen i aktuelan časopis obuhvata privredna, politička i intelektualna previranja i kolebanja savremenog trenutka.