BiH
9

Promjene Ustava Federacije BiH moguće tek nakon oktobarskih izbora

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na prvoj parlamentarnoj raspravi o pristiglim inicijativama, amandmanima i prijedlozima za izmjene Ustava Federacije BiH poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta iznijeli su danas stavove stranačkih klubova.

"Za izmjene Ustava Federacije BiH potrebna je dvotrećinska većina, a izmjene moraju proći i u Domu naroda Federalnog parlamenta. Nažalost zbog političkih odnosa koji vladaju Ustav Federacije će biti promijenjen i donesen tek nakon izbora", istakao je predsjednik Kluba SDP- a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović, dodajući da se proces promjena ustava, po prvi put nalazi tamo gdje i treba biti, u Parlamentu.

SDPBiH, naglašava, polazi od opredjeljenja da se ustavno uređenje države BiH i Federacije BiH mora temeljiti na savremenim demokratskim vrijednostima, punoj jednakopravnosti građana i naroda i da se mora osigurati efektivna primjena standarda neophodnih za pristup Evropskoj uniji i NATO savezu.

S obzirom na brojnost promjena, koje bi trebalo izvršiti u Ustavu FBiH, SDPBiH smatra, ističe Selimović, da bi trebalo ići na donošenje novog ustava FBiH, a ne na parcijalne amandmanske intervencije na Ustav Federacije BiH.

"Smatramo da BiH kao multietničkoj državi i društvu u organizaciji vlasti više odgovara parlamentarni nego polupredsjednički sistem vlasti, kakav je sada, jer, parlamentarni sistem više omogućava da se ispolje prednosti principa podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku", kaže Selimović.

Navodi da „Parlament treba da bude centar političkog odlučivanja i da je Vlada, kao kolegijalno-kolektivno tijelo, odgovorna Parlamentu u okviru svoje ustavne nadležnosti“.

  • To pretpostavlja ukidanje funkcije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, kao što je i predloženo u Radnom nacrtu Ustava Federacije BiH. Ukidanjem funkcije predsjednika i potpredsjednika FBiH, nužno je jačati ustavnu ulogu Parlamenta FBiH, ne ugrožavajući pri tome načelo podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast - istakao je Selimović.

Također, „SDP BiH smatra da u uređenju Federacije BiH treba uspostaviti balans između građanskog i nacionalnog, što zahtijeva jednakopravnost građana i pripadnika konstitutivnih naroda, ali i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i pripadnika nacionalnih manjina“.

U cilju stvaranja uvjeta za uspostavljanje i jačanje jednakopravnosti građana i konstitutivnih naroda , treba u strukturi vlasti u Federaciji BiH obezbijediti dvodomnost – Predstavnički dom, u kojem se izražavaju interesi građana i Dom naroda, u kojem se izražavaju interesi konstitutivnih naroda, onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina.

  • Prevashodna uloga Doma naroda treba da bude u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda i kolektivnih prava onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina - kaže Selimović.

Navodeći da se predstojećim promjenama Ustava Federacije BiH trebaju ukinuti kantoni kao federalne jedinice sa zakonodavnom, izvršnim i sudskom vlašću naglašava da treba zadržati kantone kao ustavnu kategoriju i kao teritorij.

"Time bi se izbjegle rasprave o granicama, teritorijama i slično. Također, treba ukinuti zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u kantonima i skoro sve dosadašnje nadležnosti kantona rasporediti između federalnog i lokalnog nivoa vlasti. Vladu FBiH proširiti s najmanje deset ministara za svaki od deset kantona, kao i za onoliki broj ministara koji je potreban da bi se obezbijedila ustavna i zakonska garancija ravnopravne nacionalne i regionalne zastupljenosti unutar Vlade - kazao je Selimović.

Naveo je da „trideset i pet vanbudžetskih fondova treba svesti na pet federalnih vanbudžetskih fondova i umjesto 35 upravnih odbora imati pet upravnih odbora, u kojima bi Ustavom bila zagarantovana nacionalna i regionalna zastupljenost svih članova upravljačke strukture tih fondova“.

"Promjena ustava ne može se i ne smije se završiti samo na Federaciji BiH. Da bi došli do funkcionalnije, moderne evropske države, potrebno je i neophodno pristupiti izmjenama ustava manjeg bih entiteta i države BiH", poručio je Selimović, dodajući da bi Evropska povelja o lokalnoj samoupravi trebala da bude osnova za regulisanje odredbi o lokalnoj samoupravi u Ustavu FBiH.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović navodi da je potreban politički dogovor faktora u Federacije da bi se utvrdio pravac ustavnih pitanja.

"SDA je opredijeljena za donošenje novog Ustava Federacije BiH koji će odobriti građani na referendumu nakon što se on sačini na bazi široko javne rasprave. Također smo i za ukidanje kantona i ako to u ovoj fazi nije moguće onda za prijenos nadležnosti s kantona na Federaciju u onim oblastima, koja su od posebne važnosti za svakog građanina bez obzira gdje on živi. Tu prije svega mislimo na srednje i visoko obrazovanje, zdravstvo, te policiju", rekao je Osmanović.

SDA je za to da Federacija bude racionalnije organizovana, prihvatajući sve ono što građani traže u smislu racionalnizacije, ekonomičnosti i stvaranju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta te davanje podsticaja.

Kada se smanji broj administracije u BiH, kaže poslanik Kluba SDA Irfan Ajanović, napravit će se uštede, iz kojih ćemo stvoriti nova radna mjesta.

Dakle, ističe Ajanović, samo novim proizvodom - novom vrijednošću stvaramo mogućnosti da zaposlimo one koji će eventualno ostati bez posla.

Marinko Čavara, predsjednik Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podcrtao je da je ne neophodno promijeniti Ustav Federacije BiH kako bi povećala učinkovitost i kako bi se smanjila administracija reorganizacijom dosadašnjeg ustroja.

"HDZ BiH smatra da treba ukinuti i Federaciju i kantone, a prostor Federacije reorganizirati u četiri administrativno-teritorijalne jedinice, uključujući zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i koje će spriječiti bezbroj upošljavanja u administraciji", navodi Čavara.

Kroz četiri administrativno-teritorijalne jedinice, dodaje, riješili bi se pitanja i odnosi svih konstitutivnih naroda i omogućila prava svih građana.

"Postavlja se pitanje kada bi se ukinulo nekoliko tisuća radnika u administraciji ti bi radnici ostali bez posla. Ako je to novo upošljavanje ne razumijem na koji način", kazao je Čavara.

Novo zapošljavanje, smatra, u ovoj krizi treba donijeti sistem mjera, dodajući da „u Federaciji ne postoji izvršna vlast, koja bi to mogla napraviti.

"Ono što je najbolje za sve građane BiH jeste da se ukine Federacija BiH i da se Federacija BiH teritorijalno usmjeri na drugačiji način. To bi bila prva faza kao dobar ustavni i pravni temelj da idemo u drugu fazu donošenja novog Ustava BIH", kaže Slavica Josipović, predsjednica Kluba HDZ 1990 u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Naziv četiri administrativno-teritorijalne jedinice, ističe Josipović, bit će onaj koji će garantirati svim građanima da budu jednakopravni i da se osjećaju slobodno na cijelom prostoru BiH.

  • U Ustav mora biti ugrađeno da se poštuju konvencije o ljudskim pravima - kazao je poslanik Stranke za BiH Adil Lozo.

Osim što smatra da u procesu izmjene Ustava FBiH treba ukinuti kantone, predsjednik Kluba Narodne stranke Radom za boljitak Vlado Ivanković istakao je da treba postojati i jednodomna Sabor na nivou Federacije, u kojem bi se formirali klubovi naroda.

  • Isto tako unutar Vlade Federacije BiH potrebno je da svi konstitutivni narodi imaju isti broj ministara. Ako se usvoji naše izmjene Ustava više neće biti blokada, odnosno jedna vlada koja je dobila nepovjerenje ne može duže od tri mjeseca biti u tehničkom mandatu - kaže Ivanković.

Fehim Škaljić, poslanik Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predlagao je da se prekine sjednice, jer „nisu prisutni predstavnici Vlade Federacije BiH to jest nema nikoga od predstavnika izvršne i sudske vlasti, kantona“.

"Realna mogućnost da se dođe do izmjene Ustava FBiH biće stvorena nakon izbora", kazao je Škaljić.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o ustavnim reformama još uvijek je u toku.