BiH
0

Promjene u procesu izdavanja viza za SAD

SRNA
Ambasada SAD u BiH od sutra će primjenjivati izmjene u načinu zakazivanja termina za razgovor za vize, plaćanju takse i dostavljanju pasoša za podnosioce zahtjeva za neuseljeničke vize.

Sve usluge u vezi sa zahtjevima za sve vrste neuseljeničkih (turističkih i poslovnih) viza, uključujući zakazivanje termina i preuzimanje pasoša sa odobrenom vizom, bit će pokrivene jedinstvenom "taksom za vizu".

U saopštenju Ambasade SAD navodi se da neće biti dodatnih taksi ili plaćanja usluga u vezi sa podnošenjem zahtjeva za vizu.

Kupovina "PIN-a" za zakazivanje termina za razgovor za vizu više neće biti potrebna, što će od sada biti moguće bez dodatnih troškova.

Uvodi se nova opcija da se taksa za vizu može platiti kreditnom karticom internetom ili telefonom. Podnosioci zahtjeva koji žele platiti gotovinom i dalje će imati mogućnost da taksu plate u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke u BiH.

Podnosioci zahtjeva za vizu podizaće pasoše sa izdatom vizom na jednoj od lokacija DHL-a, te više neće biti potrebe da ponovo dolaze u Ambasadu. Podnosioci zahtjeva u BiH imaće opciju da pasoše podignu u prostorijama DHL-a u Sarajevu, Banjoj Luci ili Tuzli.

Kancelarije DHL-a će podnosiocima zahtjeva pružati mnogo više fleksibilnosti u pogledu dana i vremena kada mogu podići pasoš sa izdatom vizom, te neće biti potrebno platiti nikakvu dodatnu taksu za dostavu pasoša sa izdatom vizom, navodi se u saopštenju.

Iznos takse za sve vrste viza za SAD nije se promijenio i isti je u svim ambasadama Sjedinjenih Država u svijetu, uključujući i Sarajevo.

Detaljne informacije o promjenama za podnosioce zahtjeva za neuseljeničke vize dostupne su na internet stranici Ambasade SAD-a.