Valentin Inzko
0

"Promjene u BiH moraju doći iznutra"

Sarajevo-x.com
Jugoistočna Evropa ima kapacitet da unese novu i pozitivnu dinamiku u Evropsku uniju i sa kulturološkog, i političkog i ekonomskog stanovišta, smatra visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i dodaje kako će Evropska unija nastaviti da podržava napredne grupe kako bi proces integracije Bosne i Hercegovine u EU bio brži.

"Međutim, promjene u Bosni i Hercegovini u 2009. godini, poput promjena u Centralnoj Evropi 1989. godine, moraju doći iznutra", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u okviru međunarodne konferencije koja je danas održana u Austriji. Inzko je podsjetio na ključnu ulogu koju su u demokratizaciji društava u Istočnoj Evropi odigrali sindikati, radikalni i umjereni reformatori, disidenti, vjerske zajednice i desetine hiljada građana, koji nikad prije nisu bili politički aktivni.

Konferencija, koja se održava u Alpbachu u Tirolu, posvećena je lekcijama iz velikih političkih promjena koje su se na ovom kontinentu desile prije dvadeset godina. Njoj su, pored visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koordinator Inicijative za saradnju u Jugoistočnoj Evropi Busek, bivši predsjednik Njemačke Herzog, ruski ambasador u UN-u Čurkin i niz istaknutih političkih ličnosti i predstavnika građanskog društva Centralne i Istočne Evrope.