Glavni odbor SDP-a
48

Promjena parlamentarnih većina na svim razinama vlasti

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) daje jednoglasnu podršku svim organima ove stranke koji su proteklih sedmica intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima.

Glavni odbor SDP-a BiH ocjenjuje da su sve aktivnosti provedene na uspostavi parlamentarne većine u Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, skupštinama Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona provedene u skladu s demokratskim opredjeljenjima i dokumentima SDP BiH, saopćeno je danas iz SDP-a BiH.

Potvrđena je ispravnost i opravdanost provođenja politika SDP BiH, koji su u vezi s ostvarivanjem neophodnih preduslova za njihovu realizaciju u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti.

Utvrđena je neophodnost raskida partnerskih odnosa sa Strankom demokratske kacije BiH (SDA) i uspostavljanja odgovarajućih odnosa sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB BiH), te je donesena odluka kojom se nalaže uspostava novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa države BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti.

Ove zaključke, koje je Glavni odbor SDP-a usvoji na jučerašnjoj sjednici u Zenici, kako se navodi u saopćenju potrebno je realizirati i u kantonima gdje SDP participira u vlasti, a u kojima do sada nisu pokrenute promjene odnosa.

Glavni odbor SDP-a nalaže organizaciji SDP-a u Bosansko- podrinjskom kantonu da pokrene procedure koje će dovesti do promjene parlamentarne većine u tom kantonu.

Glavni odbor naložio je svim članovima SDP-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na pozicijama u upravama i nadzornim organima u javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, da pojačaju aktivnosti i ubrzaju procese koji će stvoriti ambijent za pokretanje javnih radova, proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, te na jačanju kapaciteta države BiH na euroatlantskom putu.

Utvrđeno je da promjena parlamentarnih većina na bilo kojem nivou nema nikakve veze s prejudiciranjem rješenja za implementaciju odluke Sejdić-Finci ili rješenja za Mostar. Glavni odbor potvrđuje da će SDP BiH nastaviti i dalje raditi na iznalaženju rješenja u skladu sa svojim principima i interesima svih naroda i građana.

Potvrđeno je da su svi koraci SDP-a BiH usmjereni ka jačanju države BiH, pa samim tim i promjene parlamentarnih većina na svim razinama isključivo su usmjerene ka stabilizaciji države i zaštiti interesa građana, navodi se u današnjem saopćenju SDP-a.