Republika Srpska
0

Promjena naziva dvaju ministarstava i osnivanje novih agencija

FENA
Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je danas Nacrt zakona o entitetskoj upravi, kojim je predviđena izmjena naziva dvaju ministarstva, kao i formiranje novih ili promjena naziva određenih agencija u RS-u.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestali bi s radom Ministarstvo privrede, energetike i razvoja, a poslove preuzima Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju prestalo bi sa radom, a poslove preuzima Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalne integracije.

Nacrt zakona predviđa i osnivanje Direkcije policije, koja bi, između ostalog, sarađivala sa drugim policijskim organima u Bosni i Hercegovini i vršila druge poslove u skladu sa zakonom. Direkcija policije bila bi u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Nacrtom zakona o entitetskoj upravi predviđa se da Agencija za lijekove, Agencija za akreditaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, Zavod za geološka istraživanja, Agencija za selekciju i uzgoj u stočarstvu, Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i Zavod za geološka istraživanja nastavljaju sa radom kao javne ustanove.

Umjesto Direkcije za vode, poslove u toj oblasti preuzela bi Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Save i Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Trebišnjice.

Direkcija za privatizaciju prerasla bi u Agenciju za privatizaciju; Sekretarijat za odnose sa Međunarodnim tribunalom u Hagu i istragu o ratnim zločinima prestaje sa radom, a te poslove preuzima entitetski Centar za ispitivanje ratnih zločina.

Direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme RS-a prestaje s radom, a poslove preuzima entitetska Direkcija za promet naoružanja i vojne opreme. Također, Zavod za cijene prestaje s radom, a poslove preuzima Ministarstvo trgovine i turizma RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je trebalo razmišljati o reorganizaciji ministarstava u Vladi RS-a, jer se primjećuju problemi u radu nekih od njih.

On je kazao da mora postojati resor o evropskim integracijama koji bi pratio evropsko zakonodavstvo u čemu BiH i time RS imaju brojne obaveze nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.