BiH
0

Prometni haos u Rimu zbog štrajka taksista

FENA
Glavni talijanski grad Rim našao se u srijedu u vrtlogu ogromnoga prometnog haosa, ali ne zbog slavlja navijača koje je nakon pobjede Italije nad Njemačkom na Svjetskom prvenstvu u nogometu trajalo u srijedu do jutra, već zbog štrajka najvećeg sindikata taksista.

Centar grada, uključujući trg Piazza Venezia na kojem se nalazi i palača Chigi, sjedište talijanske vlade, potpuno je blokiran taksi vozilima, a promet uopće ne funkcionira, javljaju agencije.

Štrajk taksista, koji predstavlja prvu ozbiljnu probu za vladu novog premijera Romana Prodija, ušao je u treći dan nakon najave ministra prometa Antonia Di Pietra da su u pripremi nove, znatno liberalnije mjere za dobivanje dozvole za obavljanje taksi prijevoza.

Naime, u Rimu taksi usluge pružaju članovi jednoga gradskog udruženja taksista i brojni privatnici koji da bi dobili dozvolu, moraju zadovoljiti određene kriterije. Novim prijedlogom vlade, međutim, predviđeni su kriteriji koji omogućavaju krajnje jednostavno dobivanje dozvole za obavljanje taksi usluga.

Cio grad je blokiran, promet u centru ne funkcionira, taksisti prijete da neće odustati sve dok vlada ne najavi da će sporni prijedlog povući. U najužem centru grada policijski helikopteri vrlo često nadlijeću pokušavajući održati situaciju pod nadzorom.

U blokadi rimskih ulica učestvuju i taksisti članovi udruženja iz Napulja, Genove i drugih gradova iz unutrašnjosti. Oni najavljuju oštrije mjere protesta, uključujući blokadu autocesta, a za 11. juli je najavljen generalni štrajk taksista u cijeloj Italiji.

Najveći haos gradske vlasti u srijedu očekuju po isteku radnog vremena.