BiH
0

Promet vozila u gradskim središtima pojačan

FENA
Prohodnost većine puteva u našoj zemlji danas je uglavnom zadovoljavajuća, promet vozila umjeren, a u gradskim središtima pojačan.

Vozi se po suhom ili vlažnom kolovozu, ali i dalje upozoravamo na moguće nailaske na poledicu. Skreće se pažnja i na odrone na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Na području Hercegovine vozi se po pretežno suhom kolovozu.

Na dionici autoputa A-1 Jošanica-Visoko u toku je druga faza radova na izgradnji Stanica za naplatu putarina, zbog čega je saobraćanje dosta usporeno. Na istom putnom pravcu u toku su radovi i na odvodnji mostova, pa se saobraćaj u pravcu Sarajevo-Zenica odvija dvosmjerno, na potezu od Naplatnih kućica do naselja Svrake (u dužini od 3 km).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-5 obilaznica u Sarajevu, zatim M-16 Livno-GP Kamensko (sanacija škarpi, jedna traka u funkciji), M-17 Jablanica-Mostar (radovi na sanaciji mosta «Crnaja»), M-17 Sarajevo-Hadžići (lokalitet Mostarskog raskršća), M-18 Semizovac-Srednje (dva mosta preko rijeke Ljubine), M-6 Ljubuški-Grude (u mjestu Radišići izvode se sanacioni radovi, jedna traka u funkciji) i M-16 Jajce-Crna Rijeka.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zabranjeno je saobraćanje na putnom pravcu Gacko-Tjentište (preko prijevoja Čemerno).

Na graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 10-ak minuta. Na GP Brčko-Gunja zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima čija ukupna težina prelazi 9 tona, saopćeno je iz BIHAMK-a.