Statistika
0

Promet distributivne trgovine u BiH 4,86 milijardi KM

SRNA
Zdenko Milinović
Zdenko Milinović
Ukupan promet distributivne trgovine u BiH u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 4,86 milijardi KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

"Najveće učešće u prometu ostvareno je u trgovini na veliko - 3,05 milijardi KM ili 62,7 posto, potom u trgovini na malo 912 miliona KM ili 18,8 posto, zatim u trgovini i održavanju motornih vozila i trgovini goriva i ulja 11,3 posto i trgovini ostvarenoj u svim ostalim djelatnostima 7,1 posto od ukupnog prometa", izjavio je direktor Agencije Zdenko Milinović.

On je rekao da najveće ućešće u trgovini na veliko imaju nepoljoprivredni poluproizvodi i otpaci - 30,7 posto, trgovina na veliko za lični račun 24,5 odsto i trgovina na veliko hranom, pićima i duvanom 22,6 posto, dok na ostale grane trgovine na veliko ide 22,2 posto od ukupnog prometa.

Milinović je dodao da je najveće ućešće u trgovini na malo ostvareno u nespecijalizovanim prodavnicama - 486 miliona KM ili 53,4 posto, ostala trgovina novom robom u specijalizovanim prodavnicama 21,2 posto, trgovina na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima sa 14,9 posto, dok su ostale grane trgovine na malo učestvovale sa 10,5 posto od ukupnog prometa.

Iz trgovine i održavanja motornih vozila i motocikala, te trgovine na malo motornim gorivima i uljima dolazi 551 miliona KM prometa u prava tri mjeseca ove godine. Promet trgovačke robe ostvaren u preduzećima čija pretežna djelatnost nije trgovina je 345 miliona KM.