Poginulo 12 osoba
0

Prokoško jezero: Obilježena godišnjica pada helikoptera

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Prokoškom jezeru kod Fojnice danas je obilježena 14. godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 predstavnika međunarodne zajednice u BiH, među kojima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Vagner.

Visoki predstavnik Valentin Incko rekao je, obraćajući se prisutnim, da su oni položili živote vjerujući u evropsku BiH, zemlju koja je bezbjedna, prosperitetna i koja omogućava pristojan život.

"Oni su vjerovali da ova zemlja može uspjeti i prosperirati zbog toga što su njeni građani časni, talentovani i imaju sposobnost da odbace neuspjeh", rekao je Incko.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir rekao je da su poginuli članovi međunarodne zajednice željeli da vide BiH kao modernu i stabilnu zemlju ravnopravnih naroda i građana, članicu NATO saveza i Evropske unije. 

"Predstavnici državne i entitetskih vlasti, međunarodna zajednica, pripadnici svih naroda u BiH i njeni građani treba da budu ujedinjeni u jednom cilju, a to je doprinos stabilizaciji i sigurnosti u BiH", rekao je Budimir. 

U helikopterskoj nesreći na Prokoškom jezeru poginulo je šest pripadnika misije UN u BiH, pet članova osoblja OHR-a i politički i pravni savjetnik međunarodnog medijatora. 

U nesreći su poginuli Leh Melnik, Čarls Morpet, Tomas Rajnhart, Jirgen Šauf i Gerd Vagner iz OHR-a, Livio Bekačio, Andrej Buler, Dejvid Kriškovič, Vilijiam Nesbit, Marvin Padžet, Georg Štibler iz UNMIBH, te Piter Bakes.