BiH
0

Projekt prevencije zloupotrebe opojnih droga u školama FBiH

Klix.ba
Udruženje za razvoj društva "Kap" provelo je u 100 škola u Federaciji BiH projekt prevencije zloupotrebe opojnih droga kod mladih pod nazivom "Jedno NE mijenja sve! - Ostani slobodan“.

Projekt je proveden uz podršku Ministarstva zdravlja Federacije BiH u proteklih šest mjeseci.

Cilj projekta je da se daju tačne informacije mladima koji su u takozvanoj rizičnoj dobnoj grupi, da konzumiranje droge dovodi do funkcionalnih oštećenja struktura mozga odgovornih za donošenje odluka, kontrolu ponašanja, planiranje, razmišljanje.

Droga, ukratko, dovodi u pitanje budućnost konzumenta.

Udruženje "Kap" je uz podršku sarajevske produkcijske agencije "Propaganda" dizajniralo informativni materijal koji je dostavljen u 100 škola u Federaciji BiH, čime je projektom oko 50.000 učenika i roditelja.

Tokom projekta su dijeljene dvije vrste letaka, za učenike VII, VIII i IX razreda osnovih škola i učenicima svih razreda srednjih škola. Druge brošure su namijenjene roditeljima i nastavnicima, kako bi se tačno upoznali sa vrstama opojnih sredstava i njihovoj manifestaciji na djecu, te kako da preventivno djeluju.

Takođe, školama je u sklopu projekta "Jedno NE mijenja sve!- Ostani slobodan“, dostavljen dokumentarni film o štetnosti droga koji se emitirao na časovima odjeljenskih zajednica kako bi učenici s nastavnicima razgovarali o štetnosti zloupotrebe droga.

Za izradu edukativno- informativnih materijala korišteni su izvori stručnjaka :"Čitanka: Djeca i droge", dr. Bore Đukanovića, dok je konsultant na projektu doc. prof. dr. Mirsad Serdarević, psiholog na odsjeku psihijatrije i behejvioralnog zdravlja na medicinskom fakultetu u Georgia u SAD.

Više o projektu možete pronaći na web stranici www.ostanislobodan.com, gdje psiholog odgovara na pitanja koja su vezana za probleme ovisnosti o drogama.