Maloljetnička delinkvencija
0

FOTO+VIDEO / Projekt prevencije "Odličan, 5 plus!" počinje u oktobru

Sarajevo-x.com
Nakon više od dvije godine bezuspješnog nastojanja zadobijanja podrške gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti, implementacija projekta "Odličan, 5 plus!" počet će u prvim danima oktobra.
Ovaj projekat prevencije maloljetničke delinkvencije zasnovan je na edukaciji i informisanju roditelja o pravilnom odgoju i komunikaciji sa djecom putem sredstava javnog informisanja. Tako će roditelji putem televizije, radija, interneta i dnevnih novina prvi put moći dobiti jasne i korisne informacije i savjete koji će im pomoći u ispunjavanju jednog od najozbiljnijih životnih zadataka – pravilnog odgoja djece.

Projekat "Odličan, 5 plus!" zasnovan je na produkciji i emitovanju kratke TV forme u okviru koje će stručne osobe, pod vodstvom pedagoga, kreirati edukativni i informativni sadržaj namijenjen roditeljima, ali i svim drugim odraslim osobama. Sadržaj jednom kreirane emisije bit će iskorišten za sve druge kanale komunikacije. Roditelji će se putem maila, SMS-a, kontakt telefona moći obratiti u vezi s vlastitim problemima sa djecom, a odgovore će dobiti u emisijama.

Iako je projekat "Odličan, 5 plus!" u potpunosti u skladu sa usvojenom strategijom protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

"Agencija Mark IN u saradnji sa UJJK 'Zmajevi u BiH', te NVO BOA bezuspješno je pokušavala zadobiti pažnju i podršku vlasti na svim nivoima. Jedinu konkretnu podršku dobili smo od načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića, koji je osigurao incijalna sredstva neophodna za početak implementacije.

Mi ćemo kao firma dati svoj doprinos ovoj borbi i uložiti i vlastita sredstva kako bismo osigurali implementaciju projekta do kraja ove godine. Šta će biti nakon toga, ostaje da se vidi, ali ćemo građanima i roditeljima obezbjediti način da se aktivno uključe, prvenstveno uticajem na svoje predstavnike u lokalnim, gradskim i kantonalnim vlastima" kazao je Boris Cigler, direktor agencije Mark IN.