BiH
0

Projekt o aktivnoj politici zapošljavanja

FENA
Federalni zavod za zapošljavanje predstavio je danas u Sarajevu prve rezultate svog projekta „Centar za osposobljavanje stručnih radnika i razvoj i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja“, koji je počeo u januaru ove i trajat će do 30. juna 2010. godine.

Projektom je predviđeno sistematsko osposobljavanje stručnih radnika Federalnog zavoda i kantonalnih zavoda za zapošljavanje prema utvrđenoj metodologiji izvođača ovog projekta - Zavoda „Papilot“ iz Ljubljane. Svrha projekta je usmjeravanje stručnih radnika na nove pristupe u radu s nezaposlenim osobama i pružanje savjetodavnih usluga tj. njihovo osposobljavanje za upoznavanje i obuku nezaposlenih osoba s postupcima i tehnikama aktivnog traženja posla.

Stručni radnici su zaposlenici Federalnog zavoda i kantonalnih službi koji su aktivno uključeni u kreiranje, pripremu, realizaciju i nadzor mjera aktivne politike zapošljavanja na federalnom i kantonalnom nivou djelovanja, kao i u aktivnosti informiranja, savjetovanja i posredovanja u zapošljavanju na općinskom nivou djelovanja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje FBiH Miralem Šarić kazao je na pres-konferenciji da je prvoj fazi obuke, takozvanim inicijalnim seminarima, prisustvovalo 166 uposlenika, od kojih je na temelju provedene selekcije odabrano 37 kandidata za trenere. Osnovna obuka odabranih stručnih radnika „trening trenera“ iz Zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje u trajanju 25 dana uspješno je završena 29. maja ove godine.

„Treneri već rade i za mjesec dana su imali oko 700-800 nezaposlenih osoba koje Zavod prvi put poziva i educira kako bi kvalitetnije došli do posla i kvalitetnije se informirali o svojim pravima i obavezama“, kazao je Šarić.

Stojan Zagorc iz Zavoda 'Papilot' u Sloveniji je naglasio da je prije početka projekta „snimljeno stanje u oblasti zapošljavanja na području FBiH te da je u tom periodu posjećeno 78 biroa za zapošljavanje“.

„Na temelju toga smo se detaljnije odlučili kako će se razvijati ovaj projekt“, kazao je Zagorc.

Na pres-konferenciji se predstavio i Helmut Kronika iz Instituta Best u Austriji, koji je partner 'Papilotu'.

Naglasio je da se u zemljama Evropske unije rade slični projekti i da je Austrija, koja je u Evropskoj uniji, susjednim zemljama koje su tek ušle u EU pomagala u reformi njihovih zavoda za zapošljavanje.