Ratni vojni invalidi
0

Projekt "Jedan zakon - jedan fond" treba donijeti na bazi realnih potreba

FENA
Savez ratnih vojnih invalida BiH (SRVI) održao je danas u Sarajevu redovnu skupštinu na kojoj je istaknuta podrška projektu Vlade FBiH "Jedan zakon jedan fond" na način da se ta oblast uistinu uredi, a ne samo da se objedine postojeći zakoni.

Predsjednik Saveza RVI BiH Safet Redžić kazao je novinarima da se taj zakon treba donijeti na bazi realnih potreba, a ne pukih procenata koji kasnije neće biti dovoljni za izvršenje zakona.

"Onda će nastati još veći problemi. U tom pogledu, moraju se precizno procijeniti potrebe po važećim zakonima, pa tek onda da se odrede procenti izdvajanja iz javnih prihoda sredstava za fond. Važno je da administracija tog fonda bude minimalna da ne bi pojela novac fonda,“ kazao je Redžić.

Resorni federalni ministar Zahid Crnkić je istaknuo dobru suradnju Ministarstva sa Savezom ratnih vojnih invalida BiH i izrazio nadu da će biti iznađena prava rješenja u vezi s projektom "Jedan zakon, jedan fond“.

"Sad smo u fazi pregovora s boračkim udruženjima i blizu smo rješenja. Oni svoja prava ostvaruju u skladu sa Zakonom o pravima branilaca i članova njihove obitelji. Pojedinačnih problema ima, ali mislim da u suštini mogu biti zadovoljni“, kazao je ministar Crnkić.

Redovnoj skupštini SRVI BiH prisustvovali su potpredsjednici FBiH Spomenka Mićić i Mirsad Kebo, te federalni ministar za izbjeglice Edin Mušić, a na skupu je prezentiran izvještaj o radu Predsjedništva SRVI BiH i program rada Saveza za naredni period.