BiH
1

Projekat virtualne rekonstrukcije Piramide Sunca

FENA
U projektu virtualne rekonstrukcije Piramide Sunca primjenjivat će se originalni bh. kompjuterski program - FiBRE. FiBRE je prvi bosanski real-time rendering softver, koji ima mogućnost generisanja virtualnog okruženja u realnom vremenu i izvršiti prikaz elemenata kao što su arhitektonski objekti, prirodno okruženje, kretanje ljudi i simulacije prirodnih sila.

Projekat virtualne rekonstrukcije bosanske Piramide Sunca podrazumijeva primjenu FiBRE-a, kompjuterske tehnologije (CGI/RTE) u svrhu prikaza i obnove izgleda piramide gdje se uz vjerodostojnu 3D reprodukciju - skeniranje vrši rekonstrukcija objekta kao i cijelog piramidalnog kompleksa.

FiBRE je razvijen od strane H3 studija, bh. kompanije koja se između ostalog bavi implementacijom CGI-ja u naučne svrhe. FiBRA je rezultat četverogodišnjeg istraživanja bosansko-hercegovačkih eksperata iz oblasti arhitekture, informacijiskih tehnologija – programiranja, historije i dizajna.

Predsjednik Komiteta Fondacije za vizuelnu prezentaciju i virtualnu rekonstrukciju Omer Hasanbegović, dipl.ing.arh, ističe:” Trenutno smo u fazi generisanja terena, gdje ustvari pripremamo digitalno okruženje za piramidalnu strukturu koja će biti detaljno kreirana na osnovu informacija koje budu pristizale u toku iskopavanja. Naši stručnjaci će vrlo usko sarađivati sa arheolozima na terenu i samim tim će se omugućti brzo pohranjivanje informacija koje su neophodne da bi se cijela rekonstrukcija detaljno realizirala”.

Ovaj projekat će omogućiti svim ljudima i naraštajima koji dolaze da bosansko-hercegovačko kulturno i historijsko blago ne bude zaboravljeno kao što je to bio slučaj u prošlosti.

“Cilj nam je prikazati bogatu historiju ove zemlje na jednom sofisticiranom nivou koji će biti osnovna komunikacija i način prezentacije međunarodnim naučnim krugovima”, naglašava gospodin Hasanbegović.

FiBRE ima posebnu naučnu ulogu vizalizirajući dijelove historijiskih kompleksa, predstavljajući čitave arhitektonske strukture kao i prezentovanje kulture određenog naroda i perioda u kojem je živio.

Važno je napomenuti da je FiBRE u potpunosti domaća softverska aplikacija, jedinstvena u regionu, razvijena od strane bosanskih stručnjaka, arhitekata, programera, historičara i dizajnera.