CRS
0

Projekat "Socijalno stanovanje u BiH"

FENA
Direktor Chatolic Relief Servicesa (CRS) za BiH i Srbiju Mathew Davis najavio je da će u ponedjeljak u Fojnici početi realizaciju pilot projekta „Socijalno stanovanje u BiH" za koji su sredstva osigurali Kraljevina Holandija, institucije Bosne i Hercegovine i CRS.

Davis je danas u razgovoru s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem i njegovim suradnicima naglasio da će tim pilot projektom biti obuhvaćene općine Fojnica i Srebrenica, dok će treća biti naknadno odabrana.

„Socijalno stanovanje je trogodišnji pilot-projekt, vrijedan više od tri i po miliona eura, a osigurat će stanove za najmanje 130 porodica u tri općine u BiH“, rekao je Davis, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.

Aktivnosti CRS-a fokusirane su i na trajna održiva rješenja za povratnike iz kolektivnih centara u BiH.

Halilović je kazao da CRS u BiH djeluje 15 godina i u tom periodu je učestvovao u realizaciji 250 projekata pomoći povratnicima, od rekonstrukcije škola, ambulanti, do obnove vodovoda, puteva, mostova. On je podržao projekte CRS-a, posebno socijalnu stanogradnju i trajno rješavanje problema kolektivnih centara, što je jedan od prioriteta i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Apelirao je na još intenzivniju suradnju CRS i Ministarstva u oblasti povratka, kako bi taj proces bio unaprijeđen u naredne tri godine.

Davis je tokom današnjeg susreta predstavio svog nasljednika na mjestu direktora CRS za BiH i Srbiju Jakoba Hershmana.