FMON i Microsoft
0

Projekat "Partneri u učenju" za kvalitetniji pristup u obrazovanju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić i direktorica Ureda Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić potpisale su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročnu suradnju u okviru svjetskog programa Microsoft korporacije nazvanog "Partneri u učenju" (PiL).

Cilj programa PiL-a je prvenstveno da se osnovnim i srednjim školama u BiH olakša pristup informaciono komunikacijskim tehnologijama te uvedu inovativni pristupi u pedagogiji i profesionalnom usavršavanju nastavničkog kadra.

Zukić-Krivdić kazala je novinarima da Microsoft BiH u pet godina planira uložiti oko 500.000 dolara u razvoj tog programa.

Ulaganja se u prvoj fazi odnose na edukaciju nastavnika kroz određene programe obuke za upotrebu IK tehnologija, izradu nastavnog materijala te uspostavljanje mreže inovativnih nastavnika.

Ministrica Alić istaknula je spremnost Vlade FBiH i resornog ministarstva da sudjeluje u realizaciji programa "Partneri u učenju" i kazala da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) s tim u vezi opremilo kabinete informatike u 50 osnovnih i srednjih škola u FBiH.

Dodala je da je u protekom periodu suvremenom IKT opremom opremljeno sedam multimedijalnih centara u svim univerzitetskim studentskim centrima u FBiH, te omogućen besplatan pristup međunarodnim naučnim bazama.

Zahvaljujući projektu "Partneri u učenju", od 2003. godine omogućen je kvalitetniji pristup suvremenim tehnologijama u obrazovanju za više od 90 miliona učenika, nastavnika i kreatora obrazovnih politika u 101 državi.