BiH
0

Projekat "Osnaživanja zdravlja žena“ donira lijek mladoj majci u Bihaću

Sarajevo-x.com
U Sarajevu se u okviru projekta "Osnaživanja zdravlja žena" održao susret predstavnica nevladinih organizacija (NVO) iz 18 gradova BiH u subotu i nedelju 12. i 13. juna.

Partneri projekta su američke JDC i Susan Komen organizacije.

Susretu su prisustvovale predstavnice NVO iz BiH, koje su ujedno bile i učesnice „Druge Race for the cure“ (Trke-šetnje za ozdravljenje), održane 3.oktobra 2009. godine.

Cilj te trke je bio prikupljanje sredstava za lijek Herceptin za jednu ženu oboljelu od raka dojke.

Dogovoreno je da sredstva u iznosu od 23.050,00 KM, koja su prikupljena tokom prošlogodišnje trke, a kojoj je prisustvovalo oko 3.000 osoba, budu upotrebljena za kupovinu lijeka mladoj ženi iz Bihaća, majci dvoje malodobne djece koja je sama započela svoje liječenje ali ga na žalost više ne može finansirati.

U ovom projektu svake godine su angažovane same pacijentkinje, članice udruženja na način što za „Trku/šetnju“ obavljaju registracije učesnika u oko 20 gradova u BiH i na taj način prikupljaju sredstava za lijek.

Prvenstveni cilj održavanja „Trke/šetnje“, koja će ove godine biti održana 2. oktobra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, jeste podizanje svijesti o karcinomu dojke i slavljenje života.

Ovog vikenda uz radni dio, dogovora i planiranje brendirane Treće „Race for the cure“, predstavnice 18 udruženja iz 18 gradova BiH družile su se na koncertu Željka Joksimovića u Sarajevu, što je za njih predstavljalo još jednu proslavu života.

U oktobru i mjesecima koji će predhoditi „Trci/šetnji“, ove godine se očekuje veliki odziv svih udruženja, građana i sponzora ovog događaja važnog za cijelu BiH.