Poziv bh. studentima
0

Projekat 'European Rails of Peace 2009.'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
European Rails of Peace pozivaju studente iz Bosne i Hercegovine od 18 do 25 godina koji trenutno studiraju na nekom od univerziteta u BiH da sudjeluju u projektu European Rails of Peace 2009.

U saopćenju za javnost navodi se da projekt ohrabruje studente iz BiH, Srbije i Kosova da upoznaju vršnjake iz tih i drugih evropskih zemalja.

"Nudi im besplatnu Inter-Rail kartu u trajanju od 30 dana (od polovine jula do polovine augusta 2009.), jednu kartu za voz od mjesta prebivališta do granice (Inter-Rail karte ne važe u državi prebivališta), jednu besplatnu šengen vizu u trajanju od 30 dana, te smještaj i hranu tokom dana sastanaka i seminara", ističe se.

Taj putujući projekt osnovni fokus ima na promoviranju interktulturalnog dijaloga i svijesti o Evropi i Evropskoj uniji među mladima od 18 do 25 godina iz različitih etničkih zajednica u BiH, Srbiji i Kosovu, kao i među mladima i vršnjacima iz zemalja EU.

Inicijativa projekta je promovirati djelovanje interkulturalnog dijaloga, mir na Balkanu, svijest o Evropi i mogućnosti putovanja mladih.

Naglasak će biti i na dijelu putovanja u kojem će učesnici vozom zajedno putovati do mjesta sastanka.

U prvom dijelu projekta (druga i treća sedmica jula) svi sudionici će se sastati u Italiji i Holandiji. Tokom tih sastanaka, imat će prilike da prevaziđu predrasude i stereotipe, da rade u grupi i razvijaju nove projekte i da razgovaraju o temama kao što su sjećanje i pomirenje, ograničeno kretanje, poštovanje prema različitostima, evropskom identitetu i ostalom.

Za drugi dio projekta predviđeno je da sudionici sami organiziraju putovanje vozom po Evropi.

Rok za predaju aplikacije je 9. juni. Aplikacija se može preuzeti sa stranice www.europeanrailsofpeace.eu ili putem zahtjeva za aplikaciju koje se mogu poslati na mailove: [email protected] i [email protected].

Popunjene aplikacije trebaju se poslati najkasnije do 9. juna na mail: [email protected].

Projekt organiziraju Jean Monnet Centre of Excellence - University of Rome Tor Vergata, Glocal Forum, Cultural Association Travels and Freedom, Eurosduvillage Italia. Glavni partneri su GIE Inter, Rail, Council of Europe, European Funds for the Balkans.