BiH
0

Projekat "Children2Children" zamišljen je kao igra

Sarajevo-x.com
U današnje vrijeme se sve više među nama ističu različitosti, kao posljedica slabe međusobne komunikacije. Ovoj pojavi svjedočimo na svakom koraku, od najbližeg komšiluka, običnih prolaznika na ulici do najočitijih primjera između građana i onih koji to nisu.

Takvo ponašanje svjesno ili ne se prenosi na najmlađe među nama, tačnije na one od kojih će zavisiti budućnost našeg društva.

MDG-F program “Kultura za razvoj” u partnerstvu sa Centrom kreativnih inicijativa mladih – Symbiosis je je razvio projekat “Children2Children” kako bi skrenuo pažnju na ovaj problem i podučio mlade naraštaje, još u ranoj fazi odrastanja, na važnost međusobne komunikacije i zajedničkog rješavanja problema.

Projekat je u fazi realizacije, a na njemu učestvuje 10 opština partnera programa: Bihać, Bijeljina, Gradiška, Jajce, Novo Sarajevo, Prijedor, Rudo, Sokolac, Srebrenik i Tešanj. Projekat je podržan od strane UNICEF-a.

Zamišljen je kao igra u kojoj su svi pobjednici. Na početku igre je formirano deset timova, a svaki tim čini desetoro učenika iz sedmih razreda osnovnih škola opština partnera programa. Timovi su najprije imali zadatak da saopšte šta im nedostaje od kulturnih, zabavnih I edukativnih sadržaja u njihovoj sredini. Nakon toga su timovi podjeljeni u pet parova, a igra se sastoji u tome da svaki tim za svaku opštinu s kojom je u paru izradi projektni prijedlog za problem s kojim se najmlađi u njoj suočavaju.

Učenici su podjeljeni u timove i imaju priliku naučiti šta je to timski duh, tolerancija I uvažavanje drugačijeg mišljenja. Također, osnovci imaju priliku naučiti osnovne pojmove iz oblasti pisanja projekata.

Projekat je u fazi implementacije, a interesantna projektna rješenja osnovaca iz cijele Bosne I Hercegovine kao I sve informacije o projektu možete pratiti na web adresi projekta http://www.children2children.ba.