BiH
8

PROI: Agresivni prodor British American Tobaccoa u regiji

Klix.ba
Nakon što je Vlada FBiH danas prodala 39,9% dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) gigantu duhanske industrije British American Tobacco (BAT) oglasili su se iz Udruženja PROI uz poruku: "Ne dozvolimo da u Bosni i Hercegovini dođe do kršenja međunarodnih ugovora o kontroli duhana kao što se desilo u Hrvatskoj i Srbiji".

BAT je za malu količinu novca (Vlada FBiH je od prodaje dobila 42,708.413 KM) postao vlasnik dionica FDS-a u Upi poslovnim sistemima, Vakufskoj banci, Tobacco pressu, Universal prometu, Privrednoj i Bor banci te u još najmanje četiri preduzeća. Prema zvaničnim podacima, ukupni kapital FDS iznosio je 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM, što je dvostruko više od iznosa kojeg je tražila Vlada FBiH.

"BAT i vrhovna vlast susjedne Hrvatske i Srbije nedavno su privukli pažnju nedopustivim kršenjem obaveza međunarodnih ugovora o kontroli duhana. U pitanju su bile interakcije British American Tobaccoa sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem koje kreiraju percepciju partnerstva između ovih vlada i pomenute duhanske kompanije, što je protivno članu 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duhana koju su potpisale obje zemlje. S tim u vezi, 29 organizacija za javno zdravlje i transparentnost širom Evrope uključujući i Udruženje Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) kao i druge članove Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, uputilo je u augustu ove godine Otvoreno pismo predsjedniku i Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku i Vladi Republike Srbije kako bi pokazale svoju zabrinutost", navode iz PROI-a.

Oni povodom prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo poručuju da bi vlasti trebale u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti preduzeti sve aktivnosti u cilju sprječavanja sličnog kršenja Okvirne konvencije o kontroli duhana u političkom vrhu Bosne i Hercegovine i sprečavanja mogućnosti da korumpiranost i uski interesi pojedinaca i grupa prevagnu nad obavezama Bosne i Hercegovine u poštivanju Okvirne konvencije o kontroli duhana i zaštiti stanovništva BiH od štetnih ekonomskih, društvenih, ekoloških i zdravstvenih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

Prema članu 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duhana potpisnice Konvencije trebaju “osigurati da sve grane vlasti i javnost budu informirane kako bi bile svjesne realne uloge i razmjera aktivnosti koje provodi duhanska industrija, a koje se predstavljaju kao društveno odgovorne. Potpisnice Konvencije ne smiju odobravati, podržavati, stvarati partnerstva ili učestvovati u bilo kakvim aktivnostima duhanske industrije koje se predstavljaju kao društveno prihvatljive", podsjećaju iz PROI.