FBiH
0

Programi za praznike moraju se prijaviti Poreznoj upravi

FENA
U povodu nastupajućih novogodišnjih praznika Porezna uprava Federacije BiH podsjeća pravna i fizička lica koja namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika (pjevača, muzičara, glumaca, plesača i dr.) da su dužni u skladu sa odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati, podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.

Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravna i fizička lica, organizatori programa.

Organizatori programa dužni su prijaviti organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa za vrijeme nastupajućih praznika Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka izvođenja.

Uz poreznu prijavu, organizator (porezni obveznik) je dužan podnijeti jedan primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača i tačan iznos ugovorene neto naknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uslovljeno izdavanjem ulaznica/ karti, organizator (porezni obveznik) dužan je uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koja nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj opisani način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno održavanje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća također, da neprijavljivanje organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane ima za posljedicu prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

U slučaju prijavljivanja nerealnog iznosa honorara za izvođače estradnih programa Porezna uprava FBiH će u okviru svojih ovlaštenja preko Sektora za obavještajne i istražne radnje poduzeti posebne radnje u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja.

Kao što je obaveza poreznog obveznika (organizatora kulturno-umjetničkog ili estradnog programa) da prijavi, obračuna i uplati porez na priihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze što će i raditi tokom predstojećih praznika.

Da ne bi doveli u pitanje organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, Porezna uprava upućuje poziv svima koji će takve programe organizovati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše svoju poreznu obavezu.

Porezna uprava u saopćenju za javnost naglašava da su stope poreza na prihod od autorskih prava različite od kantona do kantona.

U Kantonu Sarajevo stopa poreza na prihod od autorskih prava iznosi 20 posto izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi 5 posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.