Pozitiva(c) dana
0

Program za evropsku državu BiH kao osnov nove vlasti

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak bi u Sarajevu javnosti trebao biti predstavljen programski dokument koji su potpisali predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Federacija BiH je na korak od programske koalicije, BiH na korak od programske vlasti.

Kako saznajemo, programski paket je detaljno obradio sva otvorena pitanja, počev od rješavanja otvorenih pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preko institucionalnog rješenja jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana u BiH.

Također, ponuđena su rješenja koja se tiču državne imovine, kao glavnog uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, vojne imovine koja stoji na putu ulaska BiH u NATO, utvrđeni su ekonomski i politički prioriteti, ponuđeno je rješenje popisa stanovništva, ustavnih reformi, sve s ciljem da BiH što prije stekne kandidatski status i počne s pregovorima prije kraja četverogodišnjeg mandata.

SDP, SDA, NS RZB i HSP BiH formiraju koaliciju u FBiH

Čini se da je dokument uvažio sve realnosti i zahtjeve kako građana BiH za promjenama i ubrzanim euroatlantskim integracijama, tako i zahtjeve za jednakopravnost, na kojem su izričito inzistirali predstavnici hrvatskih stranaka. Ono što je sigurno da ove stranke ne samo da predlažu ostanak Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nego i jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i privrednog kriminala. Također, institucionalna jednakopravnost je ne samo omogućena nego i obezbijeđena.

Ukoliko Milorad Dodik bude pristao na prijedloge ovog paketa, BiH će dobiti funkcionalnu i reformama posvećenu vlast. Ukoliko bude zatezao, odugovlačio i odbijao, bit će označen kao jedini krivac za što građani BiH, a samim tim i Republike Srpske, ubrzano hitaju u društvo Bjelorusije, Gruzije i Prednjestrovlja.

Ono što je pohvalno jeste i što se o funkcijama još nije razgovaralo, kao i činjenica da je programska koalicija četiri stranke otvorena za sve druge koje prihvate ovaj papir i njegova rješenja kao polazišnu osnovu za formiranje vlasti.