Otežano odvijanje saobraćaja
3

Prognoze se ostvarile, snijeg u BiH ponovo pada

Sarajevo-x.com
Foto: F. K./Klix.ba
Novi snijeg pao je noćas u glavnom gradu BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Baš kao što su meteorolozi najavljivali prethodnih dana, snijeg u BiH je počeo padati u noći s petka na subotu. U Sarajevu je u sedam sati visina snježnog pokrivača iznosila 79 cm, a izmjerena temperatura je bila minus 13.

Jutros je najhladnije bilo u Bugojnu i Gradačcu, gdje je izmjereno minus 14 stepeni. U Sarajevu i Drvaru je bilo minus 13, u Bihaću, Livnu, Tuzli, Zenici i na Bjelašnici minus 12, u Sanskom Mostu minus 11, u Mostaru minus 6, a u Neumu i Stocu minus 3 Celzijeva stepena.

Danas se u našoj zemlju očekuje oblačno vrijeme sa snijegom,a na jugu zemlje sa susnježicom i ledenom kišom i uglavnom u cijeloj zemlji hladno. Vjetar, umjeren do jak, u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od minus 13 do minus 7, na jugu zemlje od minus 2 do 4 stepena.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa snijegom. Najviša dnevne temperatura oko minus 10 stepeni.

Visina snijega izmjerena u sedam sati : Bjelašnica 245 cm, Ivan Sedlo 160 , Kupres 110, Sarajevo 79, Mostar 70, Bugojno 57, Livno 55, Gradačac 53, Drvar 52, Bihać 36, Goražde 34, Sanski Most i Tuzla 32, Neum 22, Stolac 15 cm.

Visinа snježnog pokrivаčа u cm izmjerena u 7 sati u RS-u: Trebinje 8, Prijedor 16, Višegrаd 27, Bijeljinа, Novi grаd 30, Bаnjа Lukа, Doboj 33, Srbаc 34, Bilećа 36, Ribnik 39, Zvornik 44, Rudo 46, Derventа 48, Mrаkovicа 51, Šipovo 52, Drinić 55, Srebrenicа 62, Sokolаc 75, Istočni Drvаr 78, Gаcko 90, Hаn Pijesаk 121 Nevesinje 130 i Čemerno 189.

Jutаrnjа temperаturа zraka će biti od minus15 do minus 10 stepeni, nа plаninаmа od minus 18, a nа jugu od minus 4. Dnevnа temperаturа zraka će biti od minus 11 do minus 8, nа jugu do 3, nа plаninаmа od minus 14 Celzijevih stepeni.

Zbog novih padavina zatvoreni su putni pravci Livno - Šuica - Tomislavgrad i Tomislavgrad - Kolo - Livno, Šuica - Kupres - Livno - Glamoč - Mlinište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar - Glamoč, Tomislavgrad - Prozor, Jablanica - Posušje, Ljubinje - Bileća i Nevesinje - Berkovići .

Na dionici magistralnog puta M-20 Gacko - Tjentište (prevoj Čemerno) saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom, samo za hitne slučajeve i samo uz pratnju policije.

Magistralni put M-18 Sarajevo - Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a saobraćaj se i dalje odvija jako otežano.

Otežano je saobraćanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno se to odnosi na puteve na području Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Pri ovako niskim temperaturama djelovanje posipnog materijala je nemoguće, pa vozači trebaju da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Nove snježne padavine i niske temeperature utiču na otežano odvijanje saobraćaja u RS, a na pojedinim dionicima i danas se saobraća samo jednom kolovoznom trakom. Sinoptičari najavljuju da će tokom dana snijeg postepeno slabiti.

Na krajnjem jugu Hercegovine će pored snijega ponegdje padati i susnježica i kiša koja se ledi pri tlu, a moguća je i vrlo jaka bura.

Iz Auto-moto saveza RS-a je upozoreno da je magistralni put Sarajevo - Foča prohodan samo za putnička vozila, a da je u funkciji jedna traka pa je saobraćaj jako otežan.

Na magistralnom putu Nevesinje - Gacko - Mostar saobraćaju putnička vozila, ali otežano i usporeno, jer i dalje traju radovi na proširenju ove dionice.

Od Nevesinja prema Berkovićima trenutno je prohodno, a od Nevesinja do Ćesima i dalje se radi na raščišćavanju, dok je saobraćajnica Kifino Selo - Ulog preko prevoja Morine još neprohodna.

Na magistralnom putu Gacko - Tjentište (prijevoj Čemerno) saobraća se otežano i jednom trakom samo za hitne slučajeve i uz pratnju policije, a neprohodan je i put Bileća - Ljubinje.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, gdje čiste puteve, ali vozačima se i dalje savjetuje da vožnju prilagode stanju i uvjetima na putu.