BiH
0

Prognanicima omogućiti glasanje za općinu iz koje su protjerani

FENA
Savez udruženja žrtava genocida u Srebrenici najoštrije se suprotstavlja predloženom zakonu o reformi policije u BiH, jer legalizira policiju RS-a osuđenu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Ovo je jedan od zaključaka sa sjednice održane jučer u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima, kome su prisustvovali lokalni politički predstavnici i članovi udruženja majki i žena Srebrenice.

U saopćenju za javnost, Savez apeluje na bošnjačke političke predstavnike da ne smiju biti manja linija otpora i ne dozvole da se samo na njih vrši pritisak od međunarodne zajednice.

Savez poziva visokog predstavnika u BiH, dok ne dođe do reforme Ustava BiH, da primjenjuje odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i uspostavi dom naroda BiH.

Savez udruženja žrtava genocida poziva institucije međunarodne zajednice u BiH i domaće političke predstavnike u državnom parlamentu da u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona podrže sve inicijative kojima će se omogućiti da prognanici -žrtve genocida mogu glasati za općinu iz koje su protjerani u periodu od 1992. do 1995. godine.