BiH
0

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Srebrenici

SRNA
Rijeka Križevica u Srebrenici
Rijeka Križevica u Srebrenici
Opštinski štab Civilne zaštite Srebrenice jutros je zbog poplava uzrokovanim intenzivnom kišom proglasilo stanje prirodne nesreće na području ove opštine, a poplave su registrovane i u opštinama Vlasenica, Bratunac i Milići, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na području opštine Srebrenica tokom noći došlo je do povećanja nivoa lokalnih vodotoka, a rijeka Križevica izlila se iz korita u Potočarima, Dugom polju i Barama plaveći pri tom više domaćinstava.

Na terenu je građevinska mašina kojom se pročišćavaju korita i podižu nasipi.

Kao znak protesta što nije ništa urađeno od zadnjih poplava, stanovnici Mjesne zajednice Potočari u ranim jutarnjim časovima blokirali su put i onemogućili prolaz ekipama elektodistribucije i vodovoda.

Na području srebreničke opštine u prekidu je fiksna telefonija, a bez vode i struje su naselja Panađurišta, Baraton, Soloćuša i Potočari.

U opštini Milići iz korita su se izlile rijeke Zeleni i Studeni Jadar, Rajićka rijeka te Cerska rijeka, koje su zaplavile dijelove okolnih sela, zbog čega je evakuisano osmero ljudi i nešto stoke.

Snabdijevanje električnom energijom i PTT saobraćaj su uredni u opštini Milići, ali voda iz vodovoda nije za upotrebu.

U opštini Bratunac sva naselja uz rijeku Križevicu i Glogovsku rijeku su pod vodom, a u prekidu je i snabdijevanje vodom.

Procjenjuje se da je oko 500 do 600 kuća zaplavljeno, ali voda nije ušla u kuće, dok je u selu Podčauš ugrožen jedan most.

Na terenu su angažovane mašine i kamioni koji rade na pročišćavanju korita i podizanju nasipa gdje je to moguće.

U selu Dragosevac, u opštini Vlasenica, u toku noći iz korita se izlio Dragačevački potok, tako da je dio sela sa desne obale odsječen od putne komunikacije.

Načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Bijeljina obići će u toku dana obići poplavljena područja u opštinama Bratunac, Milići i Srebrenica.

Obilne kišne padavine prouzrokovale su porast vodostaja i drugih rijeka u Republici Srpskoj, ali, za sada, nema opasnosti od njihovog izlijevanja.