BiH
46

Proglašeni pobjednici kantonalnog takmičenja u poznavanju principa sigurnosti sa psima

Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo krajem prošle godine organiziralo takmičenje za osnovce ovog kantona u poznavanju principa sigurnosti sa psima, potreba i odgovornog vlasništva pasa.

Timovi škola su u okviru takmičenja pripremili video uratke na kojima su na kreativan način predstavili znanje stečeno kroz radionice koje u osnovnim školama Kantona Sarajevo Predstavništvo provodi još od 2012. godine.

Općinski pobjednici proglašeni su i objavljeni u martu 2016. godine, a kantonalne pobjednike su uz prigodan program u srijedu, 18.5. 2016. godine na igralištu OŠ Isak Samokovlija u Sarajevu proglasili Izvršni direktor Fondacije, Adrian Burder, te Savjetnica Ministra za obrazovanje, nauku i mlade, Nihada Čolić. Događaju su prisustvovali timovi svih općinskih pobjednika i njihovi nastavnici.

"Djeco, vaši radovi koje smo primili su izvanredni, i izabrati pobjednike i na općinskom i na kantonalnom nivou bio je veoma težak zadatak", rekao je Burder i dodao "Vi ste za nas svi pobjednici i jako smo impresionirani vašim znanjem i kreativnošću".

G. Burder je ovom prilikom rekao da psi mogu biti izvor radosti i brojnih koristi za čovjeka, ali da ako odgovornost čovjeka zakaže, trpe ne samo psi, već i cijela zajednica.

"Zato je toliko važno da djecu učimo o psima, posebno o sigurnosti, te njihovim potrebama. Ako djeca ovo nauče od malih nogu, bit će sigurniji, psi će biti sretniji, a oni koji u budućnosti postanu vlasnici pasa sigurno ih neće napustiti, te će tako problem pasa lutalica praktično postati prošlost. Svi učesnici su uistinu pokazali veliko znanje o ovoj temi ali i kreativnost, pa smo zato producirali film koji pokazuje dijelove svih radova prijavljenih za takmičenje. Ovaj film će biti prikazan u TV programima, a bit će objavljen i na web, Facebook i You tube kanalima", rekao je Burder.

Škola čiji tim je osvojio prvo mjesto u ovom takmičenju će dobiti multimedijalni kabinet, dok drugo mjesto osvaja za svoju školu računar i video kameru, a treće računar i fotoaparat.

Sve škole ostalih općinskih pobjednika će na poklon dobiti po foto aparat, dok će timovi i kantonalnih i općinskih pobjednika zajedno otići na izlet u Šabiće u okviru Škole u prirodi gdje će ih dočekati prigodan program.

Predstavništvo Fondacije uz podršku lokalnih ministarstava za obrazovanje uspješno provodi program edukacije za djecu u Kantonu 10 već drugu godinu, a u gradu Banja Luka i regiji Zvornik od početka ove školske godine.

Kantonalni pobjednici:

Općina Stari Grad: OŠ Šejh Muhamed Ef. Hadžijamaković Općina Ilidža: OŠ Osma Osnovna Amer Ćenanović Općina Ilijaš: OŠ Srednje

Ostali općinski pobjednici:

Općina Novi Grad: OŠ Osman Nuri Hadžić Općina Novo Sarajevo: OŠ Čengić Vila 1 Općina Centar: OŠ Alija Nametak Općina Vogošća: OŠ Mirsad Prnjavorac Općina Trnovo: OŠ Zaim Kolar Općina Hadžići: OŠ Deveti Maj